Vučić: Uspjeli smo sačuvati i obraz i svoju zemlju

N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon glasanja u Interpolu na kojem Kosovo nije dobilo potrebnu većinu za ulazak u tu organizaciju, da je ovo pobjeda jedne male zemlje koja je sačuvala svoj integritet, ali da ne treba koristiti ovu priliku da se ponizi prištinska strana. Prištinu je pozvao da ukine takse na srpsku robu.

Nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasjedanju u Dubaiju, Kosovo nije primljeno u članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji. Detalje i reakcije čitajte u našem blogu uživo.

“To govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali s druge strane – ne smijemo da budemo euforični. Ovo je uspjeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne, ali zemlje koja svoju budućnost ne smije da zasniva na prkosu i inatu”, rekao je Vučić. Srbija je mala zemlja koja budućnost mora da zasniva na kompromisu, dodao je.

Vučić je naveo da Srbija ne smije ovu priliku da iskoristi da ponižava prištinsku stranu. Ja sam ponosan na borbu naše zemlje, rekao je predsjednik Srbije, dodajući da je jedna mala zemlja, bez novca, uspjela da se izbori da sačuva svoju integritet, slobodu, nezavisnost.

On se zahvalio zemljama koje su glasale protiv ulaska Kosova u Interpol, ali i onim državama koje su bile uzdržane.

“Ali, želim posebno da se zahvalim onim zemljama koji su bile pod ogromnim pritiskom”.

Vučić je naveo da je jedna zemlja, Paragvaj, glasala “za”, a da su očekivali da će biti uzdržana – i da je sve ostalo bilo u okviru računice.

“Nadali smo se da će Paragvaj biti uzdržan, razgovarali smo sa njihovim rukovodstvom, ali su oni, nažalost, glasali protiv nas. Ali i dalje ćemo razgovarati sa Paragvajom”. Dačićev razgovor s Paragvajem je trajao pola sata, lično sam ga slušao, rekao je.

Radićemo da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisnog rješenja sa Albancima, ali istovrememno i da pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, rekao je Vučić.

Iskreno čestitam ministrima Ivici Dačiću, Nebojši Stefanoviću koji su se iskreno borili, ministru Aleksadru Vulinu koji je razgovarao s predstavnicima brojnih zemalja, želim da čestitam (predsjednici Vlade) Ani Brnabić i građanima Srbije, rekao je Vučić.

“Mala pobjeda za nas, mnoge velike sile su htjele da nas sklone, sruše, unize, uspjeli smo i svoj obraz i svoju zemlju da sačuvamo, ali sve što ne bi bio kompromis, ili neko sairenje – predstavljalo bi samo kontraudarac”, istakao je.

Čestitam ljudima danas, neka se raduju, mi moram da razvijamo ekonomiju, da molimo Prištinu da ukinu ove takse i međunarodnu zajednicu da utiče na to, dodao je. Prištinu je pozvao da ukine takse na srpsku robu.

Čestitam Srbiji i čestitam našem narodu, zaključio je Vučić.

Izvor: N10

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...