Često kritikujem politiku Srbije prema BiH, čiji je Dodik dugo godina bio samo izvođač radova, a u posljednjih nekoliko godina postaje radikalniji nego ikada.
Poručio je ovo u intervjuu za Al Jazeera Balkans predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić, ističući da je prilično usamljen u toj kritici.

Vuletić smatra da je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio odriješene ruke od Rusije da napravi haos u BiH.

– Neshvatljivo mi je da u Srbiji sve to protiče mimo javnosti, niko se ne uzbuđuje oko toga, kao da je moguće da BiH bude u haosu, a Srbija da ostane neoštećena – ističe Vuletić.

Nažalost, dodaje, na čitavoj političkoj sceni to najbolje razumije Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije), na kome je i najveća odgovornost.

– Olako daje podršku Dodiku koji priziva sankcije i bahato kaže da ga ne interesuju, čak je spreman i na oružani sukob uz pomoć prijatelja (Rusija). Takve stvari moraju biti ozbiljan alarm, a kod nas u medijima prolaze kao periferna tema. Gdje su univerziteti, akademija, poslovna zajednica? Da li i njih ne zanima ponovno zveckanje oružjem – pita se Vuletić.

Otvoreno zagovaranje stvaranja “Srpskog sveta” od strane zvaničnika Srbije, na čijem su udaru, osim BiH, i Crna Gora i Hrvatska, Vuletić karakteriše nastavkom politike ‘90-ih koja je uništila bivšu zajedničku državu, samim tim i samu Srbiju, a danas se samo prilagođava postojećim okolnostima.

– Crna Gora je najranjivija i vidimo da su tamo uključeni svi resursi da se dokaže da je to privremeno stanje, da dolazi spasenje za srpski narod, da Crnogorci ne postoje. Crkva je glavna ideološka udarna pesnica srpskog nacionalizma. Prije ili kasnije ponovo će se obiti o glavu Srbima ova nakazna politika koja uporno odbija da shvati da su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska nezavisne države – dodaje Vuletić.

Upitan ima li izlaza iz ćorsokaka za balkansko ‘bure baruta’, naglasio je kako je malo argumenata da se nadamo razumu.

– Širom Balkana nacionalizam je i dalje najjače “pogonsko gorivo”. Ironija je da nadu daje iscrpljenost društava i glad za normalnim, mirnim životom. Ne vidim potencijal u dubini za sukobe kakve smo imali prije 20-30 godina. Sreća je da smo ipak dio globalnog svijeta koji na svoj način utiče da se to ne desi – zaključio je Vuletić.

(vijesti.ba)