Svjetska zdravstvena organizacija ( razvija aplikaciju koja će pružati informacije o koronavirusu, a možda će imati još jednu mogućnost.

Reuters javlja da WHO razvija aplikaciju prvenstveno namijenjenu zemljama sa ograničenim resursima pomoću koje će dobiti sve potrebne informacije kako bi znali da li imaju simptome bolesti koju uzrokuje koronavirus. Aplikacija bi trebala biti dostupna ovog mjeseca, a zemlje će moći koristiti tehnologiju i za vlastite aplikacije.

Treba napomenuti da aplikacija nije zamjena za test na koronavirus, nego samo postavlja pitanja o trenutnom stanju korisnika i nudi informacije o testiranju dostupnom u njegovoj zemlji.

To bi moglo pomoći ljudima bez naprednih tehnoloških i edukativnih infrastruktura. Dezinformacija ima svugdje, tako da če zvanični izvor informacija razjasniti stvari ljudima koji nisu dovoljno upoznati s koronavirusom.

WHO ramišlja i o mogućnosti praćenja kontakata, što bi bilo bazirano na Bluetoothu. Praćenje kontakata je dio južnokorejske strategije borbe protiv koronavirusa.

Postavlja se pitanje da li bi ova opcija ugrožavala privatnost korisnika zbog praćenja njihovog kretanja, a Google i Apple su zabranili korištenje GPS-a za svoju tehnologiju praćenja kontakata.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.