Kineski ambasador u BiH Đi Ping rekao je večeras u Sarajevu da o dobrim odnosima dvije zemlje najbolje govori podatak da je u prvoj polovini ove godine više od 45.000 kineskih turista posjetilo BiH, što je više za 99 posto nego u istom periodu prošle godine, čime je Kina zauzela trećem mjesto po dolascima stranih turista u BiH.

Đi je na obilježavanju 70 godina postojanja Narodne Republike Kine naglasio da je praktična saradnja dvije zemlje stupila na još viši nivo.

– Prva termoelektrana, koju je izgradila kineska kompanija, u upotrebi je, položen je kamen temeljac za prvu bolnicu, uskoro će početi radovi na izgradnji prvog puta. Mi ćemo podržavati BiH u održavanju konferencije ministara transporta `17 plus jedan` i foruma gradonačelnika glavnih gradova `17 plus jedan` s ciljem da damo novi impuls ekonomskom i društvenom razvoju BiH – naveo je Đi.

Prema njegovim riječima, kulturna razmjena BiH i Kine postigla je zadovoljavajuće rezultate, izučavanje kineskog jezika je sve popularnije, više kulturnih delegacija došlo je u posjetu BiH, tako da građani imaju priliku da uživaju u kineskoj muzici, pjesmama, plesu, slikanju i filmovima.

Na prijemu kojem prisustvuju i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Ping je rekao da nije lako doći do uspjeha u saradnji između dvije zemlje, te da su uspjesi rezultat zajedničkih napora svih strana.

On je izrazio zahvalnost prijateljima iz BiH iz svih sfera, te kineskim građanima na uloženim naporima za unapređenje bilateralnih odnosa.

– Vjerujem da će saradnja Kine i BiH sigurno približavati naše narode i dvije zemlje koje su geografski udaljene desetine hiljada kilometara – dodao je ambasador Đi.

On je rekao da je njegova zemlja u posljednjih 70 godina svijetu dala čudo, te da se to nastavlja.

– U kontekstu rastućeg protekcionizma i generalnog usporavanja rasta svjetske ekonomije, stopa rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini ove godine dostigla je 6,3 posto, što govori o snažnoj otpornosti kineske ekonomije i činjenici da Kina ima sposobnost i uvjerenje da zajedno sa svim zemljama koje podržavaju globalizaciju i multilateralizam, uključujući BiH, odgovori na sve pritiske i izazove – naglasio je Đi.

On je rekao da se ova dalekoistočna zemlja znatno preobrazila, zahvaljujući konstantnom trudu i naporima više generacija ljudi.

Prijemu su prisustvovali i bošnjački i hrvatski zvaničnici u BiH, predstavnici diplomatskog kora, te političkog, društvenog i privrednog života iz Republike Srpske i Federacije BiHIzvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba