Ana Đoković iz Bara, koja je pre dvije godine odlučila da svoj život stavi na kocku i da rodi uprkos raku grlića materice, preminula je, a priča o njenoj borbi nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Rijetke su situacije kada pacijent ne posluša savjet ljekara. Zbog toga je ova priča jedinstvena.

Ana je u 4. mjesecu trudnoće, krajem februara, prvi put čula otkucaje srca svoje bebe. Istog tog dana ljekari su joj saopštili strašnu vijest – invazivni karcinom grlića materice. U tom trenutku tumor je bio veličine oko 3 centimetra, a mišljenja ljekara bila su podijeljena. Neki su joj predlagali prekid trudnoće, imala je čak i konzilijarnu odluku za to, dok su joj drugi savjetovali da ipak može da izgura, barem do 7. mjeseca.

 

Sa najvećim osmjehom na svetu, Ana je izvela svog sina Vukotu iz Instituta za neonatologiju. Nakon problema sa disanjem, male težine pri rođenju, njegovo zdravstveno stanje je potpuno stabilizovano, dok je Ani tada ostala samo još jedna doza hemoterapije.

– Jako sam uzbuđena jer idemo kući. Zaboravljamo sve te, da kažem, loše stvari, koje su u stvari donijele nešto lijepo. Idem sa Vukotom i svojim mužem kući. Danas je cijela planeta moja – nasmijano je pričala Ana Đoković.

Odlučila se da rodi, iako je za mnoge to bilo neodgovorno. I nakon toga nije sve išlo po planu. Sredinom maja, u 27. nedelji trudnoće, Anino zdravstveno stanje se naglo pogoršalo. Život joj je visio o koncu. Obilno krvarenje ljekari u Kliničkom centru Podgorica nisu mogli da zaustave. Odlučili su da je avionom prebace u Beograd i u roku od sat vremena ona je bila u klinici “Narodni front”. Naši ginekolozi uradili su hitan carski rez, a nakon toga izvadili joj i ogroman tumor, ali i matericu. Mali Vukota, težak svega 1.300 grama, prebačen je na Institut za neonatologiju. I tada je počela njihova druga borba za život.

– Njegov oporavak, za bebe koje su rođene prije vremena, bio je dobar. Prvo je bio na intenzivnoj njezi, imao je i problema sa disanjem. ali od 1.300 grama, koliko je imao pri rođenju, danas iz bolnice izlazi sa 3.200”, ponosno je govorila Ana.

Kako je njen sin napredovao, tako je i ona bila sve bolje. 

Prvi nalazi nakon operacije pokazali su da nema nijednu malignu ćeliju.

Ani se bolest nakon porođaja povukla i nalazi su pokazali da nema nijednu malignu ćeliju, ali je tokom 2017. primala radioterapiju i hemioterapiju. Ohrabrivala je žene da redovno idu na prventivne ginekološke preglede.

Bolest se nalažost vratila zimus i bila je jača od njene hrabrosti, vedrine i želje za životom.

Ana će biti sahranjena u nedjelju u 15 sati u Župi (Nikšić).

Novi.ba/Republika

Izvor: / novi.ba