Upravo zato kada ju je jednom prilikom vozač Ubera pitao da li bi je posvijetlila za sumu od 10 000 američkih dolara, nije se mogla suzdržati da ne prasne u smijeh.

Onda se prestala smijati i fantastično mu odgovorila: „A zašto bih, zaboga, ikada izbjellila ovaj divni melanin?“

Aplauz!

Južni Sudan: Zemlja u kojoj ljudi imaju tako tamnu kožu da nećete vjerovati sopstvenim očima. Tako bogata koža i tako bijeli zubi. Kako volim svoju zemlju, svoje ljude i sve što potiče odavde. Nekidan mi je vozač Ubera rekao: „Nemoj se uvrijediti, ali da ti neko da 10 000  dolara, da li bi izbijelila svoju kožu?“. Nisam mogla ni da odgovorim koliko sam se smijala. Onda je rekao da pretpostavlja da to znači ne. Rekla sam da naravno da je to ne, zašto bih ikada zaboga izbijelila taj divni melanin kojim me je Bog blagoslovio. Onda me je pitao da li to onda posmatram kao blagoslov. Ne biste vjerovali kakva sve pitanja dobijam i kako me gledaju zbog moje kože.

Međutim, daleko od toga da je ovo bio izolovan slučaj. Ova 24-ogodišnja modna ikona iz Južnog Sudana ima pune ruke posla rušenja barijera raznolikosti širenjem pozitivnosti o ljepoti gdje god da se nađe.

“Ljepota je u očima posmatrača. Moja čokolada je elegantna. Kao i ono što predstavljam. Predstavljam naciju ratnika. Možete to vidjeti na meni. MaMa Afrika. Moje korjenje seže duboko!”

Svoj Instagram nalog koristi kao moćan način da podsjeti svojih 156 hiljada pratilaca da je tamna koža nešto što se treba slaviti. Nyakim dijeli predivne fotografije skupa sa snažnim porukama kako bi ohrabrila druge da prigrle svoj (i tuđi) ton kože bez obzira na količinu melanina.

„Ništa nije tako moćno kao kad vam je ugodno u sopstvenoj koži!“, napisala je u jednoj od objava. „Crno je odvažno, crno je predivno, crno je zlato. Ne dopustite američkom standardu da uništi vašu afričku dušu“.

Pitaju me: „Nyakim, da li si zaista toliko crna??“, a ja ih pitam šta pobogu znači to „toliko crna“. Crno je crno u kojoj god nevjerovatnoj nijansi.

Ne samo da glasno i jasno iskazuje raznolikost u modnoj industriji, već je i brzo postala glas crnačkih prava širom svijeta.

„Onaj pogled kojim ih počastite kad vam kažu da ste lijepi za crnkinju… Crnkinje su sve, ne samo crnilo.“

„Moj novi nadimak je Kraljica crnila i obožavam ga! Tako sam srećna i zahvalna svim sjajnim ljudima koji mi iskazuju ljubav i podršku i pišu tako moćne članke o meni… Svi smo predivni koju god nijansu boje kože da nam je Bog podario. Zašto bi onda tamno bilo loše? Prigrlite ga i zavolite se pa će vas i svijet zavoliti.“

 

 

 

Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Za nju kažu da je žena sa najtamnijim tenom na svijetu / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.