Za opremanje školarca u BiH roditeljima potrebno pola prosječne plate

klix.ba

Početak nove školske godine nerijetko zadaje glavobolje roditeljima jer moraju izdvojiti velike sume novca kako bi svoju djecu opremili za školu. Cijena jednog udžbenika širom BiH varira od 12 KM do 15 KM, a negdje i 18 KM, dok su cijene udžbenika za strane jezike mnogo veće i kreću se i do 50 KM.
Osim udžbenika potrebno je nabaviti radne sveske, pribor za crtanje, pisanje i slikanje, opremu za tjelesni odgoj, ali i novu odjeću i obuću. Prosječno porodice imaju dvoje djece, pa se svi ti troškovi uduplavaju.

Kako nam je rekla Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS, roditelji se snalaze na različite načine. Najčešće nabavljaju polovne knjige, posebno za starije razrede kada ima više predmeta.

“Imamo školske bazare na kojima se knjige razmjenjuju, ali to sve pod uvjetom da škole nisu mijenjale autora, a znate da se kod nas autori mijenjaju od škole do školske ovisno od školske godine. Ukoliko roditelji opremaju svoje dijete na ovaj način, onda potroše do 200 KM, kada uključimo i pribor i radne sveske”, kazala je Parla.

Nije lako opremiti djecu

Kada govorimo o knjigama, sveskama, proboru i pratećom odjećom za novu godinu, prostom računicom dolazi se do zaključka da za opremanje jednog školarca roditeljima treba pola prosječne plate ili oko 400 KM. Ako k tomu imaju dvoje djece, zaključak je jasan – cijela prosječna plata.

“Iako je Ministarstvo obrazovanja KS izdalo naredbu da radne sveske nisu obavezne, nastavnici ih i dalje traže. Njihova cijena se kreće od 10 KM do 15 KM. Nije lako opremiti djecu danas. Iskreno se nadamo da će zakon o udžbenicima za koje je Ministarstvo uradilo nacrt, biti usvojen i uvažavati se od naredne godine, te da će se pristupiti pravljenju kvalitetnih i adekvatnih udžbenika za našu djecu po pristupačnim cijenama. Zakonom bi bilo uređeno i jedan predmet-jedan udžbenik, kako bi se olakšalo roditeljima koji imaju dvoje i više djece”, kazala je Parla.

Ukoliko roditelji oblače djecu na pijaci i kupuju ruksak na pijaci, onda je potrebno oko 150 KM. Mnogo veće svote novca se izdavajaju ukoliko se odjeća, obuća i ruksaci kupuju u radnjama.

400 KM za peti razred u Gradačcu

Damir Berberović iz Vijeća roditelja JU OŠ “Hamdije Kreševljakovića” iz Gradačca kazao je kako je za udžbenike potrebno izdvojiti između 150 i 300 KM ovisno koji je razred dijete.

“Moje dijete je 5. razred i udžbenici sa radnim sveskama, torbe, pernice, sveske i ostale sitnice koštale su približno 200 KM. Tu sada dolazi garderoba, obuća oko 200 KM, znači ukupno 400 KM. Djeca u većim razredima izdvajaju daleko više novca za udžbenike jer imaju više predmeta. Ono što meni osobno ‘para uši’ a Boga mi i oči jesu udžbenici engleskog jezika koji su preskupi i koštaju od 35 do 40 KM jer se navodno štampaju u Engleskoj na ‘posebnom’ papiru”, kazao nam je Berberović.

Plaćanje knjiga na rate

Banjalučki roditelji koji imaju dvoje školaraca u prosjeku izdvoje minimalno 400 KM za knjige i školski pribor. Osim što smatraju da su cijene visoke, smeta im i to što Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS svake godine kasni sa štampanjem knjiga za određene predmete. Ove godine su u pitanju njemački jezik i Čitanka.

“Ranije smo se ‘opekli’ kada je bila u pitanju kupovina knjiga i krajem augusta bismo morali izdvojiti 300 KM za knjige i oko 100 KM za pribor. Ove godine smo odlučili kupovati na rate. Počeli smo u maju i posljednju isplatili sredinom augusta”, kazao nam je roditelj Nikola M. iz Banje Luke.

Ne mogu sačuvati udžbenike od starijeg djeteta za mlađe jer se svake godine promijeni neki od autora, pa knjige postaju nevažeće. Ironično je to što se mijenjaju čitanka i muzičko.

U Mostaru se cijene knjiga kreću od 10 KM do 18 KM.

S druge strane, školarci osnovnih škola u Brčkom imaju besplatne knjige koje im je osigurala Vlada Brčko distrikta. U ove svrhe iz budžeta je izdvojeno 420.000 KM.

“Škola” skupa i u Njemačkoj

Opremanje za školu nije skupo samo u BIH. Velike svote novca izdvajaju i zemlje s mnogo većim standardom u Evropi. Deutsche Welle je objavio kako i roditelji u Njemačkoj izdvajaju oko 340 KM za školski pribor, vježbanke i sl, dok sa svim dodatnim troškovima (školska oprema, prijevoz, cjelodnevni boravak u školi, izleti, hrana…) ukupno po školskoj godini izdvoje oko 5.000 KM.

Kompletni troškovi osnovnog i srednjeg obrazovanja Nijemce košta oko 20.700 eura – otprilike kao novi Golf.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...