Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (Fond PIO RS) saopćili su da njihovi korisnici koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine nisu u obavezi Fondu dostavljati potvrdu o životu za 2019./2020. godinu i naredni period.

– Naime, za korisnike prava Fonda PIO Republike Srpske koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine (11.560 korisnika) činjenica smrti utvrđuje se elektronskom razmjenom podataka s Federalnim zavodom MIO/PIO, preko Agencije za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) – navode iz Fonda PIO RS.

Dodaju da je uočeno da veći broj korisnika, po ranijој оbavezi i ustaljenoj praksi, kada nije funkcionirala elektronska razmjena podataka između nosilaca osiguranja, i dalje dostavlja potvrdu o životu, čime se bespotrebno izlažu troškovima i nepotrebnoj proceduri.

– Stoga Fond PIO Republike Srpske svojim korisnicima s prebivalištem u Federaciji BiH upućuje preporuku da dostavljanje potvrde o životu, kako bi se  u narednoj godini isplata penzije vršila redovno i bez prestanka, više nije potrebno – naveli su iz Fonda.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.