Za pun rezervoar goriva u automobilu u Sloveniji treba raditi četiri sata, a u Bosni i Hercegovini – tri dana, pokazala je analiza odnosa cijene punog rezervoara u automobilu i vremena potrebnog radniku s prosječnom plaćom da taj novac zaradi.

Analizu su sprovele crnogorske “Dnevne novine”, podstaknute najnovijim cijenama goriva koje su danas stupile na snagu u gotovo svim zemljama koje su činile bivšu Jugoslaviju, javlja Tanjug.

Za pun rezervoar (50 litara) benzina BMB 98 građani Crne Gore trebaju izdvojiti 135 KM, a 131 KM ako u vozilo toče BMB 95, odnosno 116 KM za automobile koji koriste eurodizel.

S obzirom na to da crnogorski građani s prosječnom plaćom od oko 939 KM i osmosatnim radnim vremenom za sat zarade 5,3 KM, da bi napunili pun rezervoar moraju raditi puna tri dana, navedeno je u tekstu.

Prevedeno u sate, za rezervoar benzina Crnogorci rade 25 sati, a oko 23 sata za 50 litara eurodizela. U drugim državama cijene goriva i prosječna zarada su drukčiji, pa i ta proporcija.

Usporedna analiza cijene naftnih derivata s prosječnom zaradom po satu, pokazala je da se u najboljem položaju od država regije nalazi Slovenija.

Građani te države po satu zarađuju 30,5 KM, pa za pun rezervoar benzina moraju raditi nešto više od četiri sata, ili skoro četiri sata kada je u pitanju eurodizel.

Na drugom mjestu je Hrvatska čiji građani toče najskuplje gorivo od svih država regije. Ipak, s obzirom na to da za radni sat Hrvati u prosjeku zarade 18,4 KM, za pun rezervoar benzina moraju raditi jedan radni dan, odnosno šest i po sati za 50 litara eurodizela.

U Bosni i Hercegovini litar benzina košta 2,25 KM, dok je dizel 2,10 KM. Posmatrajući ovo kroz cijene radnog sata (4,7 KM), građani BiH skoro identično kao i Crnogorci moraju tri dana raditi za rezervoar benzina. Međutim, da bi natočili pun rezervoar eurodizela, vozači u BiH moraju raditi 22 sata neprekidno.

Srbi rade tri i po dana za pun rezervoar benzina, a skoro četiri dana za 50 litara dizela.

Od država bivše Jugoslavije, najmanja satnica je u Makedoniji čiji građani za osam sati zarade u prosjeku 31,3 KM. Cijene goriva, međutim, znatno su niže od ostalih država SFRJ. Litar BMB 98 u Makedoniji je 2,30 KM, dok je dizel ubjedljivo najjeftiniji, 1,80 KM.

I pored jako niskih cijena goriva, Makedonci za rezervoar dizela rade tri dana, dok im je skoro 30 sati rada potrebno za rezervoar eurodizela.

Cijene benzina u Crnoj Gori od danas su nešto više, tako da litar BMB 98 košta 2,70 KM, a litar BMB 95 staje 2,60 KM.

Cijena eurodizela, kao i cijena lož ulja ostale su iste, što znači da litar eurodizela u veleprodaji košta 2,30 KM, a litar ulja za loženje 1,75 KM

/avaz.ba