Idejno rješenje budućeg kružnog toka u Gračanici
Za sigurniji prijelaz bit će natkrivena i rijeka Sokoluša

Zbog opasnosti roditelji nerijetko svoju djecu dovoze do škole

Autor: H. ČALIĆ

Nakon izgradnje kružnog toka kod bolnice “Dr. Mustafa Beganović”, koji je rasteretio saobraćajne gužve u špicama, Gračanlije kreću u gradnju još jednog, trećeg, najsloženijeg kružnog toka kod Bosanskog kulturnog centra. 

 Uložena sredstva

– Vidimo šta smo dobili gradnjom kružnog toka kod bolnice. Saobraćaj koji je posebno u špicama bio gotovo blokiran sada funkcionira, vozači se uhodavaju, gužve u gradu na ovom mjestu su prošlost. Vlada TK je za gradnju uložila 1,2 miliona maraka, jer se radi o regionalnom putu. Prostor je osiguran natkrivanjem dijela korita rijeke Sokoluše. Objelodanili smo idejno rješenje, o kome će riječ dati građani, stručnjaci, vijećnici – kaže načelnik Nusret Helić.

Raskrsnicu kod BKC-a svaki dan prijeđe više od 2.000 srednjoškolaca i hiljadu i po učenika OŠ “Hasan Kikić” te ostali građani i brojna vozila.

Zbog opasnosti roditelji nerijetko svoju djecu dovoze do škole. Na jednoj od sjednica vijećnik Osman Sulejmanović je ovaj dio nazvao horor raskrsnicom. Vijećnik Fadil Mešić je nedavno predložio i podzemne pješačke prijelaze, što je u početku prihvaćeno sa skepsom, a sada je u idejnom rješenju i ta varijanta u opticaju.

 Pješački otoci

– Da bi se dobio neophodan prostor za kružni tok, idejnim rješenjem se planira natkriti 130 metara korita rijeke Sokoluše, podzemni pješački prijelaz i pješački otoci – ističe Helić.

(Autor: Avaz)