Za tri mjeseca umrlo više od 9.000 ljudi!

avaz.ba

Vlasti u BiH morale bi se zabrinuti nad statističkim podacima o prirodnom kretanju stanovništva, jer je u prva tri mjeseca ove godine u našoj zemlji nastavljen trend povećanja broja umrlih u odnosu na rođene. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od januara do marta ove godine u našoj zemlji rođeno je 6.221 dijete, a umrla je 9.791 osoba. Od ovog broja, njih 5.378 umrlo je u FBiH.

Troje rođenih

Federalni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke za april i, prema njima, u tom mjesecu umrlo je još 1.847 ljudi, što znači da je u prva četiri mjeseca u Federaciji umrlo 7.225 ljudi! Iz istog izvora saznaje se da je u aprilu rođeno 1.536 beba. Ako se uporede podaci o broju umrlih u aprilu ove i istom mjesecu prošle godine, vidljivo je da je ovog aprila u Federaciji umrlo 270 osoba više! Nijedan od deset kantona u Federaciji u aprilu nije imao veći broj rođenih od broja umrlih.

Najviše osoba umrlo je u Tuzlanskom kantonu, njih 384, a po broju umrlih na drugom mjestu je Kanton Sarajevo, koji je u tom mjesecu ostao bez 371 stanovnika.

No, u ova dva kantona u aprilu je rođeno i najviše beba u odnosu na druge kantone. Tako je u Sarajevskom kantonu rođena 371 beba, a u Tuzlanskom njih 275.

U Zeničko-dobojskom kantonu u aprilu je umrlo 280 osoba, a rođena je 251, dok je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u istom tom mjesecu rođeno 168 beba, a 203 osobe su umrle.

Najmanje rođenih bilo je u Posavskom kantonu, i to samo njih troje, dok je u tom kantonu umrlo 36 ljudi.

Samo brojevi

Poznato je da BiH odavno prijeti bijela kuga, ali vlasti do sada nisu ponudile adekvatan odgovor na ovaj problem. Statistike se, nažalost, bave samo brojevima, a niko uzrocima i posljedicama toga zbog čega nas sve više umire, a sve nas se manja rađa. Jasno je da je ekonomska situacija, pokazala su to neka ranija istraživanja, jedan od glavnih uzročnika toga što nam je prirodni priraštaj godinama u minusu.

Knjige rođenih i umrlih

U Livanjskom kantonu rođeno je 29 beba, a 69 osoba je umrlo, dok su u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde rođene 22 bebe, a 36 osoba je umrlo. Negativan priraštaj bilježi i Unsko-sanski kanton, gdje je rođeno 150, a umrlo 175 ljudi, kao i Hercegovačko-neretvanski kanton, gdje je u tamošnjim općinama u matične knjige rođenih upisano 168, a u knjige umrlih 203 ljudi.

Zemlja staraca

Ako se pogledaju područja u FBiH gdje se rađa najmanje djece, a gdje umire najviše osoba, evidentno je da su to oni krajevi odakle se iseljava najviše Bosanaca i Hercegovaca. To znači da BiH ubrzano postaje zemlja staraca. Mladi, koji sve češće odlaze, rađaju se u nekim drugim zemljama. Nažalost, u BiH se uglavnom umire.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...