Oboljeli od koronavirusa nikako ne bi trebali pristupiti vakcinaciji, pored njih, preporuke su da to ne čine trudnice i dojilje. Za sve ostale, posebno za hronične bolesnike, prava adresa je doktor, koji bi nakon uvida u stanje, trebao odlučiti jeste li spremni za vakcinaciju.

Mali broj vakcinisanih, sa sobom nosi i mali broj prijavljenih nuspojava, ukupno 97. Na sreću uglavnom lakših,

Alis Kozica, šef procesa vakcinacije ZDK: “Do sada nismo imali tih prijava, nuspojava, ali ono što smo vidjeli na tim punktovima, a što je zabilježeno kod vakcinisanih je da su imali uobičajne reakcije na vakcinu, kako piše u uputstvima proizvođača”, rekao je Alis Kozica, šef procesa vakcinacije ZDK.

Najviše prijava je među vakcinisanim sa dvije vrste AstraZeneca vakcina, ukupno 48, zatim sa ruskom Sputnik 39 prijava, dok je kada je riječ o Pfizeru prijavljeno deset nuspojava.

Zabilježene nuspojave?
“Prema strukturi prijava, 93 prijave su klasifikovana kao ‘non serious’ – nije ozbiljna. Prijavljeni simptomi su uobičajne reakcije na vakcine kao povišena tempratura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, itd.”, saopšteno je Agencije za lijekove BiH.

Četri prijave bile su ozbiljne, dvije osobe završile su u bolnici, jedna je doživjela anfilaktički šok, a druge je od ranije imala hronične dijagnoze.

Izvor: N1


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: