Socijaldemokratska stranka Makedonije i Pokret Besa potpisali su u Skoplju deklaraciju o zajedničkom nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima, čime je stvorena prva makedonsko-albanska predizborna koalicija od osamostaljenja te države.

Lideri dvije stranke, Zoran Zaev i Bilal Kasami potpisali su sporazum ispod zastava Sjeverne Makedonije, Albanije, Evropske unije i NATO čime su pokazali da imaju zajedničke političke i strateške ciljeve.

– Naše društvo se mijenja nabolje. Vrijeme podjela odlazi u historiju, a poražen je i jednonacionalni koncept političkih stranaka – rekao je Zaev poslije potpisivanja sporazuma.

Sporazum SDSM i Pokreta Besa, suštinski, predstavlja potvrdu izbornih rezultata iz 2016. godine kada je više desetina hiljada Albanaca glasalo za stranku Zorana Zaeva, što se kasnije pokazalo ključnim prilikom formiranja većine u Sobranju.

– Ovo danas je poseban čin, ovo je historija. Naša vizija je Sjeverna Makedonija, ekonomski snažna i stabilna država, članice EU i NATO -rekao je Zaev.

Po prvi put u historiji, Albanci grade istinsko partnerstvo sa vladajućom strankom i to kao ravnopravni partneri koji će zajednički donositi odluke o budućnosti zemlje, poručio je lider Pokreta Besa.

Zaev je rekao i da očekuje ubjedljivu pobjedu na vanrednim izborima 12. aprila.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Zaev zajedno sa pokretom Besa izlazi na izbore / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.