Zagreb: Dvije presude Sanaderu

BHRT

Dvije presude bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu biće izrečene danas na Županijskom sudu u Zagrebu.
Sanaderu će biti izrečena presuda po optužnici za primanje provizije u ratno doba od austrijske “Hipo” banke.

On je već bio osuđen za primanje provizije od “Hipo” banke, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Druga presuda bivšem hrvatskom premijeru koja će danas biti izrečena je za prodaju jeftine struje Diokiju, u čemu optuženičku klupu dijeli sa Robertom Ježićem, nekadašnjim prijateljem, a potom i svjedokom optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka.

Oba postupka vodila je sudija Jasna Galešić koja će presudu u tzv. aferi “Hipo” objaviti u 13.00, a presudu u slučaju HEP-Dioki u 14.00 sati.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u aferi “Hipo” tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protivrijednosti od 3,6 miliona kuna, nakon što je ta austrijska banka odobrila kredit Hrvatskoj za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

S obzirom da se taj period računa kao vrijeme u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter, što je on odbacio na kraju suđenja.2

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...