Ušli su u devetu deceniju života i došli iz Zagreba u Bosansku Gradišku. Supružnici Stefanija i Uroš Opačić proveli su radni vijek u Njemačkoj, u blizini Frankfurta. Skućili su se u Zagrebu, a onda donijeli životnu odluku.

Nakon razgovora sa sinom i kćerkom, odlučili su da zaključaju stan u Zagrebu i dođu u Bosansku Gradišku. I nisu se pokajali. Smjestili su se u jednom privatnom domu – rezidenciji, kako ga zovu

– Ovdje nam je zaista prelijepo. Mirno, toplo, zanimljivo, udobno, baš kako i želimo. Imamo dosta slobodnog vremena. Koristimo ga tako što neumorno slažemo puzle i to one velike i najsloženije. Idemo i u grad na ćevapčiće, šetamo pored Save, družimo se s prijateljima koji su se također ovdje skrasili – kaže 82-godišnji Uroš Opačić. 

Saznali smo da je Uroš zidarski zanat izučio u Novom Travniku i bio je veoma cijenjen zidar u Njemačkoj. Stefanija ili Štefica, kako je Uroš zove, radila je u tekstilnoj industriji. Rođena Kumrovčanka bavi se izradom ručnih radova, a pripomogne i suprugu da završi slaganje puzli.

– Redovno posjećujemo kulturne sadržaje u gradu, šetamo, razgovaramo s domaćim ljudima. Ovdje nam je život znatno jeftiniji, a sadržajniji nego u Zagrebu. Osim hrane, i to pet obroka i smještaja, koristimo i fizijatrijske i ljekarske usluge, salon ljepote, prostor za druženje – rekla nam je Stefanija.

Opačići se raduju i osmomartovskoj zabavi koju će im predusretljivi domaćini pripremiti u nedjelju, odmah nakon podneva. Očekuju i posjetu rodbine i prijatelja iz Zagreba. U Bosansku Gradišku je došao i Bugojanac Branko Ninković, inače austrijski penzioner.

Bio bi veliki grijeh reći da nam ovdje nešto nedostaje. Družimo se, ima nas sa svih strana. Svaki dan nam je veoma sadržajan, sviđa mi se i grad, samo da me zdravlje posluži – rekao je Ninković.

Hasib Mizimović, rođeni Gradiščanin, u Ljubljani se školovao za mašinsko-tehničkog crtača. Potom se obreo u Francuskoj, a u Njemačkoj je radio pune četiri decenije. Rado se prisjeća tih dana. 

– Radio sam u Njemačkoj mnoge poslove. Osim kao crtač, radio sam i kao metalostrugar, alatničar i na mnogim specijalnim mašinama. I ovdje crtam da prekratim vrijeme, igram šah, družim se s mojim prijateljima – kaže Mizimović.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Zagrepčani dolaze u BiH da sretno provedu ostatak života / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.