Nakon što su konačno usvojene i posljednje izmjene Zakona o provjeri imovine javnih funkcionera, pitanje je kada će Bihać uspostaviti ured po ugledu na Sarajevo.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu jedini je akt koji je Skupština Kantona usvojila nakon dugo vremena.
I ovaj zakon bio je predmet mnogobrojnih rasprava, provlačio se kroz skupštinske klupe posljednje tri godine, usvojen već jednom, ali uz mnogobrojne nefunkcionalne amandmane nije mogao zaživjeti u praksi.

BLIJEDI IZGOVORI
Najbitniji razlog bio je taj što se upravo oni koji sjede u Skupštini, između ostalih, tretiraju provjerama iz ovog zakona. Neki od poslanika su zbog svojih predmeta već u sukobu sa zakonom. Tako su poslanici političkih stranaka pokušali istim zakonom obuhvatiti i nosioce pravosudnih funkcija, pa je došlo do tumačenja da ne smiju zadirati u posao Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Zatim su se poslanici branili da postoje i federalni zakoni koji tretiraju korupciju, a da je imovina nosilaca političkih funkcija obuhvaćena provjerama po Izbornom zakonu.

Musić kaže da se u SDA ne boje toga da njihova imovina bude provjeravana, jer se to ionako čini ne samo kroz prijave na izborima nego i čestim tužilačkim intervencijama

Na koncu su, u prvoj varijanti zakona koji su usvojili, u potpunosti izbacili kaznene odredbe. Na to su reagovali iz OSCE-a navodima da je zakon bez kaznenih odredbi mrtvo slovo na papiru.
Pošto u Skupštini USK-a već mjesecima ne postoji većina koja bi bilo šta mogla da usvoji, najviše zahvaljujući zastupnicama iz opozicije, profesorici Vildani Alibabić iz Naše stranke i Ildi Alibegović iz NiP-a, ovaj zakon je ponovo prečišćen i vraćen u originalnu varijantu, te je u ponedjeljak konačno i usvojen.

Dvjema zastupnicama iz opozicije kolege su prigovorile da prioritetiziraju ovaj zakon, dok se ništa drugo ne usvaja, podsjećajući ih na to da je i budžet itekako važan dokument za dobrobit Kantona, te da onda i njega trebaju usvojiti i tako podržati rad Vlade bez većine.

Zastupnica Ilda Alibegović to je komentirala riječima da ne dopušta da se raspravlja o njenom pravu da glasa na svoj način, kao što to ni ona ne čini drugima. Zastupnica Alibabić dugo je ubjeđivala kolege da obrate pažnju kako je sličan zakon uspješno implementiran u Kantonu Sarajevo, izrazivši nadu da će se to desiti i u USK-u. Iako su pred posljednjom godinom mandata, kada su već trebali imati pozitivne antikorupcijske rezultate, Alibabić smatra da ipak nije kasno.

– Konačno, nakon skoro tri godine. Upornost se na kraju isplatila! Zadovoljna sam! Sad ga valja staviti u funkciju kako treba. Znajući nas, borba će tek da uslijedi, kazala je Vildana Alibabić.

A ono što će uslijediti jeste planiranje sredstava u budžetu naredne godine za formiranje antikorupcijskog radnog ureda pri Vladi Kantona, koja će implementirati pomenuti akt.
– Na čelo tog tima moramo izabrati osobu visokih moralnih kvaliteta, nekog tko neće oklijevati da se uhvati u borbu sa korupcijom, niti će biti moguće da ga se zaplaši ili korumpira, upozorila je Alibabić.

DA NE BUDE POZADINE
Međutim, poslanici iz SDA Hadis Jusić i Jasmin Musić upravo u tome vide problem, jer takvu osobu će biti jako teško naći. Ono čega se pribojavaju jeste da će Vlada imenovati sebi podobne osobe, odnosno da će ured biti zloupotrebljavan i korišten samo za obračun sa političkim protivnicima.

– Šta ako vam pošalju ljude da vam slikaju kuću, ili na razne druge načine da vrše pritisak, jer imaju ovlaštenja, a da se to vodi u pozadini političke borbe ili koječega, upitao je Jasmin Musić.
Ovaj zakon, i radno tijelo koje tek treba da nastane, može biti od pomoći istražnim organima, ali njegova provedba mora biti osigurana od mogućih zloupotreba.

(oslobođenje)