Pred Apelacionim odjeljenjem Državnog suda ove sedmice je zakazano izlaganje žalbi na presudu Jovanu Tintoru, nepravosnažno osuđenom na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. na području Vogošće.

Tintor, bivši predsjednik Kriznog štaba Vogošća, u augustu prošle godine je proglašen krivim za učešće u napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće, a iznošenje žalbi zakazano je za petak, 15. februar.

U utorak, 12. februara, predviđeno je iznošenje žalbi na oslobađajuću presudu Kahri Vejzoviću, kojeg je prošle godine Sud BiH nepravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja.

Dan ranije će Tužilaštvo BiH izložiti završnu riječ na suđenju Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici.

Završna riječ Tužilaštva u predmetu Saše Cvetkovića zakazana je za srijedu, 13. februar. Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića za silovanje počinjeno u junu 1992. u Bratuncu. Optužen je i da je dvije osobe ubio, a jednu tukao u maju 1992. u Sasama (općina Srebrenica).

Iduće sedmice na Sudu BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javio je BIRN BiH.

Izvor: Vijesti.ba