Nakon svakog 11. u mjesecu žrtve genocida počinjenog u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici su meta negatora genocida i sljedbenika genocidne politike u bh. entitetu RS.  

Predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić ističe kako je žalosno što su pojedinci uspjeli zatrovati i djecu mržnjom.  

– Nama je tako pred svaki 11. juli, pred svaku godišnjicu genocida. Čelni ljudi Srebrenice srpske nacionalnosti ne osuđuju takve postupke. U toj školi je 75 posto djece bošnjačke nacionalnosti, a poruke koje smo vidjeli imaju samo za cilj naše ponovno protjerivanje s tih prostora – kaže Hajra Ćatić.  

Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“, kao povratnica u bh. entitet RS ističe da želi živjeti sa svima, bez obzira koje su nacionalnosti, ali koji ne promoviraju nacionalizam i ne negiraju genocid.

– Osuđujemo svaku vrstu provokacije. Ono što smo vidjeli je za svaku osudu jer naša djeca trebaju živjeti zajedno. Trebamo jedni druge uvažavati, a ne širiti mržnju – kaže ona.

Begović je uputila apele preživjelim članovima porodica da daju uzorke krvi kako bi se nastavio proces identifikacije, a porodice koji iz nekih razloga ne mogu 11. jula doći u Srebrenicu da daju saglasnost za obavljanje dženaze identificiranim žrtvama genocida.  

Današnji mirni mimohod žena i majki Srebrenice okončan je učenjem Fatihe na Trgu žrtava genocida u Tuzli.  

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Žalosno je što su djecu zatrovali mržnjom / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.