Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekat. Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan.

Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultuje smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je skladištena u masnom tkivu, a nivo cirkulišućeg leptina prati unos kalorija i direktno je proporcionalna količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i na taj način utiče na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava djelovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

S prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se receptori za ukus na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši bolje osjeća ukus hrane.

 

Bezobrazno DOBRA: Ovakve obline se ne viđaju često (FOTOGALERIJA)

Suzy Cortez često fanove obraduje fotografijama u dresu Barcelone, najviše u dresu Messija. Veliki je fan Barcelone što je odavno poznato.

Suzy Cortez često fanove obraduje fotografijama u dresu Barcelone, najviše u dresu Messija. Veliki je fan Barcelone što je odavno poznato.

Miss Bum Bum Brazila iz 2015. godine na Instagramu ima 1,2 miliona pratitelja, a ovakve fotografije su je dovele do toga.

Više fotografija i video zapisa možete pogledati na sljedećem linku suzycortez.

 

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.