Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, rođen je 1961. godine u Presjedovcu kod Kalinovika. Diplomirani je pravnik s dugogodišnjim radom u policijskim strukturama

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, rođen je 1961. godine u Presjedovcu kod Kalinovika. Diplomirani je pravnik s dugogodišnjim radom u policijskim strukturama, a prije imenovanja na čelo Agencije radio je u Graničnoj policiji BiH. Direktor Agencije je od 2008. godine. Oženjen je i otac dvoje djece.

Šta su najveći problemi u radu Agencije za zaštitu ličnih podataka?

– Agencija već tri godine radi bez službenika za postupke po prigovorima, a svakim danom sve je više prigovora. Ovo, svakako, šteti javnom interesu, a najveći krivac za to je Savjet ministara BiH.

Kako biste opisali stanje u oblasti zaštite ličnih podataka u BiH?

– Svakim danom stanje se poboljšava, ali nedovoljno. Bez sistemskih rješenja nema bitnijeg napretka. Kvalitetna zakonska rješenja i jačanje odgovornosti su garant bolje zaštite ličnih podataka kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

Kakva je svijest u BiH o zaštiti ličnih podataka i kod građana i u institucijama?

– Nije na zadovoljavajućem nivou. Agencija vodi razne obuke i prezentacije, a od prošle godine provodimo projekt prema djeci kao posebno ranjivoj kategoriji. Nastojimo javnosti učiniti dostupnim što više informacija o tome putem naše internet-stranice.

Na što se najčešće građani žale?

– Na obradu jedinstvenog matičnog broja, na to što im traže kopije lične karte, uvjerenja o nekažnjavanju, nevođenje tačnih ličnih podataka, a u posljednje vrijeme i na zloupotrebe videonadzora.


Šta je obilježilo prošlu godinu u Agenciji?

– Izrada Prijedloga zakona o zaštiti ličnih podataka kojim bi se preuzela opšta uredba o zaštiti ličnih podataka, kao i tzv. policijska direktiva. Nadam se da će ovaj zakon biti među prvima koji će usvojiti novi saziv Parlamentarne skupštine BiH.

Ima li pritisaka na Agenciju?

– Nastojimo se boriti protiv pritisaka, ali je apsurdno da je upravo to razlog određenih pritisaka na Agenciju. Države se u demokratskom svijetu najbolje legitimišu upravo odnosom prema ljudskim pravima, a to podrazumijeva i odnos prema organima koji štite ljudska prava.

Imate li neki najupečatljiviji primjer zloupotrebe ličnih podataka?

– Obrada ličnih podataka penzionera u predizbornoj kampanji. A najznačajniji primjer je promjena biračkih opcija za glasanje iz inozemstva putem pošte, što je, ustvari, kriminal.

Koju ste posljednju knjigu pročitali?

– „Godine vrana“ Siniše Kovačevića.

Najljepši poklon koji ste dobili?

– Knjiga mi je uvijek najljepši poklon.

Jeste li zadovoljni javnim uslugama u BiH?

– Sve može biti daleko bolje nego sada, a i puno jeftinije.

Pred izborom odmora na moru ili planini – birate?

– Naravno planinu, po mogućnosti u Hercegovini.

Znate li i volite li kuhati?

– Volim, a o tome koliko sam uspješan pozvaniji su drugi da kažu.

Šta mislite o saobraćajnoj kulturi u BiH?

– Osamdesetih godina prošlog vijeka sam se profesionalno bavio time. Sada je stanje puno gore nego tada.

Gledate li TV i šta najviše?

– Omiljeni su mi dokumentarni i sportski programi i domaće humorističke emisije.

Šta pomislite kada čujete da sve više ljudi napušta BiH?

– Prvo me obuzme tuga. Žao mi je svih onih koji odlaze, ali na isti ili sličan način žao mi je i nas koji ostajemo. Država s malo poštenog i domaćinskog odnosa ovo društvo i prostore može učiniti prihvatljivim za srećan život. Za sreću ne treba puno. Ovdje su najveći problem strah i neizvjesnost, a, nažalost, država je najveći generator toga.

Imate li neki talent koji ne možete iskoristiti u Vašem poslu?

– Rad u javnom organu determinisan je mnogim pravilima i procedurama. U svemu tome pokušavam da budem kreativan, ali prije svega principijelan.

Imate li kućnog ljubimca?
– Nemam.

Šta Vas najviše može iznervirati?

– Ljudska bestidnost i pohlepa.

Idete li u kino i koji film ste posljednji pogledali?

– U kinu odavno nisam bio, a filmove po svom izboru gledam kući.

Kupujete li putem interneta

– Ne. Dajem doprinos borbi protiv potrošačkog društva. Draž tradicionalne kupovine ima vrijednost koju ne možete dobiti preko interneta. Naravno, teško bih funkcionirao bez interneta, ali ga koristim kako meni odgovara.