Žao mi je i onih koji odlaze, a i nas koji ostajemo

avaz.ba

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, rođen je 1961. godine u Presjedovcu kod Kalinovika. Diplomirani je pravnik s dugogodišnjim radom u policijskim strukturama

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, rođen je 1961. godine u Presjedovcu kod Kalinovika. Diplomirani je pravnik s dugogodišnjim radom u policijskim strukturama, a prije imenovanja na čelo Agencije radio je u Graničnoj policiji BiH. Direktor Agencije je od 2008. godine. Oženjen je i otac dvoje djece.

Šta su najveći problemi u radu Agencije za zaštitu ličnih podataka?

– Agencija već tri godine radi bez službenika za postupke po prigovorima, a svakim danom sve je više prigovora. Ovo, svakako, šteti javnom interesu, a najveći krivac za to je Savjet ministara BiH.

Kako biste opisali stanje u oblasti zaštite ličnih podataka u BiH?

– Svakim danom stanje se poboljšava, ali nedovoljno. Bez sistemskih rješenja nema bitnijeg napretka. Kvalitetna zakonska rješenja i jačanje odgovornosti su garant bolje zaštite ličnih podataka kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

Kakva je svijest u BiH o zaštiti ličnih podataka i kod građana i u institucijama?

– Nije na zadovoljavajućem nivou. Agencija vodi razne obuke i prezentacije, a od prošle godine provodimo projekt prema djeci kao posebno ranjivoj kategoriji. Nastojimo javnosti učiniti dostupnim što više informacija o tome putem naše internet-stranice.

Na što se najčešće građani žale?

– Na obradu jedinstvenog matičnog broja, na to što im traže kopije lične karte, uvjerenja o nekažnjavanju, nevođenje tačnih ličnih podataka, a u posljednje vrijeme i na zloupotrebe videonadzora.


Šta je obilježilo prošlu godinu u Agenciji?

– Izrada Prijedloga zakona o zaštiti ličnih podataka kojim bi se preuzela opšta uredba o zaštiti ličnih podataka, kao i tzv. policijska direktiva. Nadam se da će ovaj zakon biti među prvima koji će usvojiti novi saziv Parlamentarne skupštine BiH.

Ima li pritisaka na Agenciju?

– Nastojimo se boriti protiv pritisaka, ali je apsurdno da je upravo to razlog određenih pritisaka na Agenciju. Države se u demokratskom svijetu najbolje legitimišu upravo odnosom prema ljudskim pravima, a to podrazumijeva i odnos prema organima koji štite ljudska prava.

Imate li neki najupečatljiviji primjer zloupotrebe ličnih podataka?

– Obrada ličnih podataka penzionera u predizbornoj kampanji. A najznačajniji primjer je promjena biračkih opcija za glasanje iz inozemstva putem pošte, što je, ustvari, kriminal.

Koju ste posljednju knjigu pročitali?

– „Godine vrana“ Siniše Kovačevića.

Najljepši poklon koji ste dobili?

– Knjiga mi je uvijek najljepši poklon.

Jeste li zadovoljni javnim uslugama u BiH?

– Sve može biti daleko bolje nego sada, a i puno jeftinije.

Pred izborom odmora na moru ili planini – birate?

– Naravno planinu, po mogućnosti u Hercegovini.

Znate li i volite li kuhati?

– Volim, a o tome koliko sam uspješan pozvaniji su drugi da kažu.

Šta mislite o saobraćajnoj kulturi u BiH?

– Osamdesetih godina prošlog vijeka sam se profesionalno bavio time. Sada je stanje puno gore nego tada.

Gledate li TV i šta najviše?

– Omiljeni su mi dokumentarni i sportski programi i domaće humorističke emisije.

Šta pomislite kada čujete da sve više ljudi napušta BiH?

– Prvo me obuzme tuga. Žao mi je svih onih koji odlaze, ali na isti ili sličan način žao mi je i nas koji ostajemo. Država s malo poštenog i domaćinskog odnosa ovo društvo i prostore može učiniti prihvatljivim za srećan život. Za sreću ne treba puno. Ovdje su najveći problem strah i neizvjesnost, a, nažalost, država je najveći generator toga.

Imate li neki talent koji ne možete iskoristiti u Vašem poslu?

– Rad u javnom organu determinisan je mnogim pravilima i procedurama. U svemu tome pokušavam da budem kreativan, ali prije svega principijelan.

Imate li kućnog ljubimca?
– Nemam.

Šta Vas najviše može iznervirati?

– Ljudska bestidnost i pohlepa.

Idete li u kino i koji film ste posljednji pogledali?

– U kinu odavno nisam bio, a filmove po svom izboru gledam kući.

Kupujete li putem interneta

– Ne. Dajem doprinos borbi protiv potrošačkog društva. Draž tradicionalne kupovine ima vrijednost koju ne možete dobiti preko interneta. Naravno, teško bih funkcionirao bez interneta, ali ga koristim kako meni odgovara.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...