Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) izjavila je da je usko povezivanje zapadnog Balkana sa Evropskom unijom od strateškog značaja za samu Uniju. 

Njena izjava nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel jasna je primjedba na račun francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji se prošlog mjeseca usprotivio odluci o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ocjenjuje portal Politiko.  

– Albanija i Sjeverna Makedonija učinile su “nevjerovatne napore da stignu do tačke koju smo od njih tražile da dostignu. Sve dok ne bude bilo moguće zaista otvoriti pristupne pregovore… uložit ću svu svoju energiju u razvijanje zajedničkih projekata koji će još više povezati ove zemlje sa nama kroz tijesnu saradnju – rekla je Fon der Lajen. 

Ako to ne učinimo, ustvrdila je ona, drugi će upasti u vakuum, a to niko ne želi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji rekla da smatra da je od izuzetnog značaja za strateški interes Evrope da ove zemlje ne izgube nadu u perspektivu pristupanja.

To pitanje je veoma blisko povezano sa pitanjem migracije, dodala je Merkel, aludirajući na činjenicu da su mnoge izbjeglice prethodnih godina ulazile u EU zapadnobalkanskom rutom, navodi Politiko.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.