Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Jamie Barrow (31) zapalila je stan koji pripada Fatoumatti Hydari i kćerima Fatimah Drammeh i Naeemah Drammeh u Cliftonu, Nottingham, 20. novembra prošle godine.

Barrow, koji je živio u susjednom stanu, imao je ‘žalbu’ zbog smeća koje je ostavljeno u uličici i gledao je kako vatra hvata maha ignorirajući vriskove koji su dopirali iznutra, rekli su tužitelji na suđenju na sudu u Nottinghamu. Na suđenju se čulo da se ‘opušteno udaljio’ od vatre i nije učinio ‘ništa da pomogne’ porodici koja je zarobljena unutra, piše Daily Mail.

Fatimah, tri, i Naeemah, jedna, obje su poginule u požaru, a gospođa Hydara, 28, umrla je dva dana kasnije, a sve tri su podlegle udisanju dima.

Barrow je već priznao ubistvo iz nehata, ali ga je porota od sedam muškaraca i četiri žene u utorak jednoglasno osudila za ubojstvo nakon gotovo sedam sati vijećanja. Također je proglašen krivim za podmetanje požara iz nesmotrenosti u pogledu ugrožavanja života.

U izjavi koju je objavila policija Nottinghamshirea nakon presude Barrowu, porodica žrtava je objavila: ‘Riječi ne mogu kvantificirati koliko je naša porodica patila zbog užasnih postupaka jednog čovjeka.’

Jamie Barrow već je priznao ubistvo iz nehata, ali porota od sedam muškaraca i četiri žene nakon gotovo sedam sati vijećanja.

‘Niti možemo kvantificirati emocionalni, psihološki, fiziološki i finansijski učinak zločina koji je Jamie Barrow počinio nad Fatoumattom, Fatimah i Naeemah.

‘Njegovi postupci bili su krajnje bezosjećajni i okrutni – i prouzročili su višegeneracijsku traumu koju nikada nećemo razumjeti.

‘Fatoumatta je bila brižna kći, supruga, sestra, majka i prijateljica. Da ljubav i suosjećanje mogu učiniti osobu besmrtnom, ona bi živjela zauvijek.

‘Imala je čisto srce i bila je jako voljena zbog svoje ličnosti i kvaliteta. ‘Bila je najnevjerovatnija majka Fatimi i Naeemi, dvoje anđela koji su zaslužili lijepo djetinjstvo i ispunjen život.’

Porodica Fatoumatta, Fatimah i Naeemah nastavila je: ‘Nottingham i ostatak svijeta ostali su uskraćeni za potencijalne buduće učitelje, državne službenike, ljekare – ko zna što su oni mogli biti?

‘Živjeli su kratko, ali smisleno, takvu su radost i sreću donijeli svima nama.’

Neki članovi porodice žrtava, kojima se Barrow ispričao tokom svjedočenja i koji su punili galeriju tokom cijelog postupka, plakali su nakon izricanja presuda. Barrow je cijelo vrijeme šutio.

U suđenju, koje je počelo 12. juna, tužitelj Simon Ash KC rekao je porotnicima da se Barrow ‘opušteno udaljio’ od vatre nakon što je u ranim jutarnjim satima zapalio benzin izvađen iz svog motocikla i zapalio papirnatom maramicom.

Optuženi, koji je priznao da je popio ‘sedam ili osam’ limenki San Miguel lagera prije nego što je podmetnuo požar, znao je da su njegove žrtve kod kuće jer su dječja kolica ostala ispred vrata i svjetlo koje je dopiralo iz hodnika, g. Ash rekao je.

Dodao je da nakon što je vatra zavladala, Barrow ‘nije učinio ništa da pomogne’ onima koji su zarobljeni u stanu na prvom spratu.

(Izvor: Hayat.ba)