Porijeklo droge je nepoznato.

Policija u Dubaiju razbila je drvene panele i vrata u čijoj je unutrašnjosti otkriveno 86 miliona tableta “kaptagona”, jedne od najpopularnijih droga na Bliskom istoku.

Tokom policijske akcije, razmontirano je više od 650 vrata i 430 drvenih panela, koji su u Dubai dopremljeni u kontejnerima.

Šef antiterorističke policije u Emiratima, general Eid Muhamed Taani Harb objavio je da je u akciji uhapšeno šest osoba, te da su kontejneri bili spremni za prevoz u neku drugu državu.

“Sirotinjski kokain”, kako još nazivaju ovu drogu, pojavila se uporedo sa izbijanjem pobune u Siriji 2011. godine, od kada je postala omiljena među pripadnicima Islamske države i vojnicima lojalnim Baširu el Asadu, pošto im omogućava da dugo ostanu budni i agilni.

Policija nije precizirala odakle su stigli kontejneri, ali su ozbiljne količine “kaptagona”, posljednjih godina, zapljenjivane na palestinskim teritorijama i ostalim dijelovima Bliskog istoka, pa je izraelski Mosad za njihovu proizvodnju okrivio vlasti u Damasku.

Od tada, Bliski istok je isprepletan mrežama za šverc ove droge, koja se godišnje konzumira u vrijednosti od nekoliko desetina milijardi evra.

Akcija policije u Dubaiju druga je najveća zapljena ove droge u istoriji, pošto je italijanska “Guardia di financa” prije tri godine otkrila 14 tona “kaptagona”. Saudijska policija je prošle godine zaplijenila 46 miliona ovih tableta, prenosi RTS.

Video pogledajte OVDJE.

(A.S./Agencije)

The post ZAPLIJENJEN ‘SIROTINJSKI KOKAIN’ VRIJEDAN MILIJARDU EURA first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)