Partnerskim projektom federalnog Zavoda za zapošljavanje, Ministarstva poljoprivrede FBiH i kantonalnih službi za zapošljavanje, realiziran je javni poziv za samozapošljavanje i zapošljavanje u poljoprivredi.

Na sredstva od tri miliona KM aplicirao je veliki broj kandidata iz Federacije, a  najviše prijava , skoro 40 posto, upućeno je iz Unskmo-sanskog kantona (USK).

Tako je za samo 15 dana broj prijavljenih na javni poziv Službe za zapošljavanje premašio očekivanja. Od 571 aplikanta, sredstva su odobrena  za 223 zainteresirana sa područja USK-a. Najviše ih je sa područja Cazina, Velike Kladuše, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta . Većina će uz pomoć poticajnih sredstava pokrenut će vlastiti obrt, a više od 20 navelo je da će dodatno zaposliti jednog radnika.

Podnesene aplikacije trenutno su u fazi provjere upisa u registar poljoprivrednih gazdinstava , da bi se vidjelo ispunjavaju li ugovore iz dosadašnjih kreditnih i bespovratnih poticaja koje daje federalno resorno ministarstvo. Direktor Službe za zapošljavanje USK Rifat Dolić kaže kako očekuju da se spiskovi vrate u roku od 60 dana, kada će uslijediti potpisivanje ugovora.

Neočekivano dobar odziv poljoprivrednika u Službi pripisuju kvalitetnoj promociji programa što su , naglašava Dolić, jedini učinili na području Federacije.

Nova sredstva za istu namjenu će biti osigurana i u januaru iduće godine, a o kojem će se iznosu raditi znat će se nakon usvajanja federalnog budžeta i objavljenog javnog poziva.

//RTV USK