Novi član Predsjedništva BiH ispred srpskog naroda u BiH, Milorad Dodik je na poznatoj televiziji dao izjavu kroz smijeh.

Prilikom davanja izjave za RTRS, Dodik je kroz smijeh rekao: “Sada imam dvije funkcije, je li tako”.

Podsjećanja radi, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović će činiti Predsjedništvo BiH u naredne četiri godine.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da, kao novi član Predsjedništva BiH, želi da se u Poslovnik o radu te državne institucije uvede obavezno isticanje zastave RS, jer bez toga neće učestvovati u njegovom radu, piše “Fena”.

– Danas već ću formirati tim koji će se baviti pitanjem organizacije i poslovnika u Predsjedništvu BiH. Želim promjene u dijelu koji se odnosi na srpskog člana Predsjedništva i da u Poslovnik bude uvedeno obavezno isticanje zastave RS na svakom mjestu gdje se ja nalazim. To će biti moj apsolutni uvjet da uđem u zgradu Predsjedništva BiH. Ukoliko ne bude zastave RS, ne vidim razlog da se tamo pojavljujem – rekao je Dodik.

Istakao je da će, nakon što dobije mandat, tražiti da se sastane Parlament BiH da bi mogao položiti zakletvu.

Nema ništa protiv, kaže, ni da “Željko Komšić stavi svoju hrvatsku zastavu, ali neće dozvoliti da tamo ne bude zastave RS”.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da SNSD veoma brzo može sastaviti novu vladu. O novim premijeru RS tek će se, kaže, razgovarati, ali vjeruje da će biti iz SNSD-a.

Tvrdi da SNSD želi u Parlamentu BiH napraviti blok i s drugim strankama sa srpskim predznakom, da imaju sigurnih deset poslanika.

Razlika između njega i kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Saveza za pobjedu Mladena Ivanića od 12 posto, kako kaže, pokazuje da su bile tačne procjene SNSD-a.

– Nemam šta da govorim o Ivaniću, izgubio je izbore, jer se nije zalagao za RS – ustvrdio je Dodik.

U SNSD-u su, kaže, razočarani glasanjem za predsjednika RS u Banjoj Luci, ali vjeruje da su na to utjecali neki događaji.

– Čudno mi je da se u Banjoj Luci glasalo za Vukotu Govedaricu i Dragana Mektića, za čovjeka koji je morao znati da se sprema ispaljivanje zolje na zgradu u Banjoj Luci – rekao je Dodik.

Oni koji su dobili većinu na entitetskom nivou treba da sastave Vijeće ministara BiH, misleći pri tome i na HDZ, s kojim će, kaže, nastaviti saradnju.

Naveo je da se SNSD sada neće revanširati SDA, koji je u ranijem mandatu uzeo Savez za promjene za partnere u Parlamentu BiH, odnosno Vijeću ministara BiH.

– Ako većinski kod Bošnjaka bude SDP, bit će oni s nama u vlasti na nivou BiH, ako bude SDA, oni. Nemam ništa protiv toga, to ne mogu da biram i interesira me samo naša čvrsta politika na tom nivou – kazao je Dodik.

Ponovio je da i dalje smatra da tužilaštvo treba riješiti slučaj smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je nove podatke za Parlamentarnu skupštinu BiH nakon obrađenih 76,99 posto biračkih mjesta.
U Federaciji BiH, na osnovu obrađenih 71,09 posto biračkih mjesta, najviše glasova osvojila je Stranka demokratske akcije i to 25,76 posto, odnosno 169.437 glasova.

Na drugom mjestu je Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH sa 16,71 posto, odnosno 109.890 glasova. Socijaldemokratska partija (SDP) je na trećem mjestu sa 14,17 posto ili 93.207 glasova, dok je koalicija DF-GS osvojila 9,09 posto ili 59.804 glasova.

Slijedi SBB s osvojenih 41.388 glasova (6,29 posto) Pokret demokratske akcije (PDA) sa 4,34 posto ili 28.564 glasa. Naša stranka osvojila je 3,97 posto, odnosno 26.083 glasa, a A-SDA 23.890 glasova ili 3,63 posto.

Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH osvojilo je 21.648 glasova ili 3,29 posto, a Nezavisni blok 21.370, odnosno 3,25 posto glasova.

Sve ostale stranke su trenutno ispod izbornog praga od tri posto glasova.

S područja Republike Srpske, na osnovu obrađenih 85,63 posto biračkih mjesta, najviše glasova osvojio je SNSD i to 39,31 posto. Potom slijedi SDS-lista (SDS-NDP-NS-SRS) sa 25,12 posto. PDP je osvojio 12,81 posto, a DNS-Demokratski narodni savez 10,43 posto. Socijalistička partija osvojila je 4,62 posto, a SDA 3,69 posto

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.