Kako je danas kazao Muris Halkić, kantonalni ministar zdravstva, pojedini centri za socijalni rad dostavili su zahtjeve u pogledu dječijeg doplatka, te se nakon sagledavanja trenutnog stanja Vlada USK odlučila na povećanje granta, kojim će se u svakom slučaju nastojati aktivno djelovati na trendove u pogledu nataliteta.

U okviru opširnog dnevnog reda ministri su, između ostalog, raspravljali o neprovođenju Zakona o prostornom uređenju i građenju u Velikoj Kladuši. Vezano je to za izostanak primjene Pravilnika o načinu formiranja i rada komisije za davanje stručne ocjene i postupku izdavanja urbanističke saglasnosti. Tačnije, a prema riječima ministra građenja Adnana Alagića, u Velikoj Kladuši ova komisija ne postoji, te je u Ministarstvo stigao veliki broj dopisa i žalbi da investitori ne mogu ishodovati urbanističke i građevinske dozvole. Danas je upravo iz navedenih razloga i potreba donesen zaključak kojim se zadužuju Općinski načelnik i Vijeće da u roku od 30 dana formiraju ovu komisiju.

“Ta komisija u nedostatku prostornog plana lokalne zajednice, svojim mišljenjem omogućava da se donose urbanističke saglasnosti, a na kraju i građevinska dozvola za one koji su zainteresirani. Takvih ima preko hiljadu u Velikoj Kladuši i duži vremenski period se ništa ne provodi, ni jedan dokument se ne radi“ – rekao je ministar Alagić za našu medijsku kuću.

Veliki broj tačaka u okviru dnevnog reda odnosio se na resor zdravstva. Na osnovu javnih poziva upućenih udruženjima i neprofitnim organizacijama koje se bave socijalnim, humanitarnim, te pitanjima osoba sa invaliditetom Vladi je dostavljen prijedlog utroška sredstava za finansiranje, koji je i usvojen. Zbog povećanog broja zahtjeva uzajamno je povećan i grant iz kojeg se isplaćuje dječiji doplatak.

„Mi smo imali zahtjeve od pojedinih centara za socijalni rad da imaju povećan broj zahtjeva kada je u pitanju dječiji doplatak, i to je jako pozitivno. Mi nismo očekivali da će to toliko biti, mi smo donijeli odluku da se poveća taj grant na 935 hiljada maraka“ – ističe Muris Halkić, kantonalni ministar zdravstva.

Formiran je Pregovarački tim Vlade za sektor zdravstva, a usvojeni su i Program rada kantonalnog Arhiva za iduću godinu, te Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Poljoprivrednog zavoda USK.

(rtvusk)