Zastava Kosova se vijori u čuvenoj katedrali Notre-Dame


Kosovski ambasador u Francuskoj Kendrim Gaši prenio je na Twitteru da se zastava Kosova prvi put vijori u pariskoj katedrali Notre-Dame u okviru obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Gaši je na Twitteru postavio fotografiju crkve sa zastavama drugih država učesnica rata i napisao: “Zastava Kosova prvi se vijori u Notre-Dameu u okviru komemoracija 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata”.

List Blic prenio je danas vijest dodajući da je “problem u tome što Kosovo ne samo da nije bio učesnik Velikog rata, već nije postojalo čak ni kao južna srbijanska pokrajina”.

“Sve ovo ne bi bilo toliko skandalozno da se ne radi o ‘državi’ koja danas ni za cijelu Evropsku uniji ne postoji kao država. Još gore, Kosovo je stavljeno ‘rame uz rame’ sa državama, učesnicama rata, i to u vreme kada je bilo teritorija čiji je dio nakon balkanskih ratova pripao Kraljevini Jugoslaviji, a dio Crnoj Gori”, naveo je Blic.

List je ocijenio da je to “nepromišljenost, nezainteresovanost, neznanje ili jednostavno odbijanje da se gleda u prošlost”.

“Sve ovo bi mogla da budu tumačenja odluke francuskih vlasti da Kosovo uvrste među sve one zemlje koje su početkom prošlog vijeka pretrpjele neviđene gubitke, i u ljudstvu i tako što su im zemlje bile razorene na sve moguće načine”, dodao je list.

U Parizu će u nedjelju, 11. novembra biti održana komemoracija povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, a na skupu će biti nekoliko desetina šefova država i vlada.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...