Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH prije 13 dana smo poslali upit, tražeći da nam dostave imena i prezimena svih osoba koje je su imenovane u neku od komisija koje je ovo ministartvo formiralo u toku prošle godine. Uz imena i prezimena tražili smo i podatke o visini naknada koje su te osobe dobile za učešće u radu komisija.

Povod za ovaj zahtjev su informacije koje su se pojavile u javnosti o tome kako pojedinci u ministarstvima učestvuju u radu desetak ili više komisija, zarađujući na taj način enormne iznose. Rekorder je osoba iz Ministarstva prostornog uređenja koja je prije dvije godine bila angažovana u čak 49 različitih komisija, zaradivši pri tome dodatnih 30.000 maraka, mimo plate i drugih naknada koje dobija na svom radnom mjestu. Sve naknade za rad u komisijama se, kao i plate, isplaćuju iz budžeta FBiH.

Međutim, umjesto traženih informacija, u odgovoru MInistarstva obrazovanja i nauke FBiH, kojeg potpisuje sekretar Alden Kajtaz, dobili smo pojašnjenje po kojem osnovu se formiraju komisije u ovom ministarstvu. Na kraju ovog dopisa je naveden i razlog zašto ne možemo dobiti tražene informacije.

Odbijanje zahtjeva
– S obzirom da se u dijelu Vašeg zahtjeva traže i informacije koje sadrže lične podatke, shodno odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, iste Vam ne dostavljamo. Također, u dijelu Vašeg zahtjeva traže se informacije za koje se može osnovano utvrditi da uključuju osobne interese koji se odnose na privatnost treće osobe, te se iste, shodno odredbama člana 8. Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH, ne odobravaju, navodi se u Kajtazovom odgovoru.


Odgovor Minsitarstva obrazovanja i nauke FBiH/

Da se, ipak, radi o informacijama koje trebaju biti dostupne javnosti, potvrdio nam je i Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

– Radi se o najobičnijoj zloupotrebi Zakona o zaštiti ličnih podataka. Takvi podaci, o naknadama koje se primaju iz budžeta, trebaju biti javno objavljeni. Da ste tražili platne liste, iz kojih biste mogli vidjeti da li neko, recimo, plaća alimentaciju ili otplaćuje kredit, onda bi takve vrste informacija potpadale pod odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka. Međutim, visina naknada koje se isplaćuju iz budžeta za svakog javnog službenika poimenično ne mogu biti zaštićeni podaci, kazao nam je Kovačević.

Kažnjavanje odgovornih
On je iznio i razmišljanje kako bi se ovakve situacije mogle preduprijediti.

– Da postoji tijelo koje bi brinulo o slobodnom pristupu informacijama i koje bi u ovakvim situacijama u kratkom roku naredilo bilo kojoj instituciji da mora dostaviti podatke, ili će rukovodilac, odnosno odgovorna osoba biti kažnjen visokom novčanom kaznom, onda se niko ne bi usudio da krije podatke, kazao je Kovačević.

Osim Ministarstvu obrazovanja i nauke, istog dana smo upit sa zahtjevom za dostavu podataka o imenima članova komisija i visinama naknada koje su dobijali, uputili i Ministarstvu kulture i sporta (Zora Dujmović), Ministarstvu zdravstva (Vjekoslav Mandić), Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (Šemsudin Dedić), Ministarstvu energije, industrije i rudarstva (Nermin Džindić), Ministarstvu okoliša i turizma (Edita Đapo) i Ministarstvu finansija (Jelka Milićević). Za dva dana ističe zakonski rok za dostavu njihovih odgovora i nadamo se da ćemo odgovore i dobiti.

Izvor: Oslobođenje.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.