Zašto Atalanta neće ugostiti Sarajevo na svom stadionu?


Atalanta će kao veliki favorit u četvrtak ugostiti ekipu Sarajeva u prvom meču drugog pretkola Lige Evrope. Ipak, Atalanta će samo formalno biti domaćih, jer se utakmica neće igrati na njenom stadionu Atleti Azzurri d’Italia.

Tako će navijači Atalante u četvrtak morati na 200 kilometara dugo putovanje prema jugu i Reggio Emiliji kako bi bodrili svoje miljenike protiv Sarajeva pošto će se utakmica odigrati na “multifunkcionalnom” stadionu Mapei kojeg koristi Sassuolo i koji je bio popriše finala Lige prvaka za žene 2016. godine.
Razlog je jednostavan – stadion Atalante u Bergamu ne ispunjava uslove UEFA-e. Pomalo čudno za jednog takvog velikana, složit ćete se.

Ipak zašto je to tako?
Stadion Atleti Azzurri d’Italia predstavlja “relikviju” iz doba Mussolinijeve Italije, iako sam klub nikako ne treba poistovjećivati sa nasljedstvom iz ovog perioda s obzirom da su prve organizovane grupe navijača Atalante bile dominantno ljevičarske. Ipak, stadion Atalante je svoje kapije otvorio davne 1927. godine, a iako je od tada pretrpio mnogobrojne preinake i dalje predstavlja “uspomenu na neka prošla vremena”.
Glavni problem stadiona Atalante je taj što on ne posjeduje numerisana sjedeća mjesta na svim svojim tribinama, pa tako njih nema ni na tribini Ubi Giulio Cesare.
To samo po sebi ne bi bio nepremostiv problem za klub, s obzirom da mnoga evropska fudbalska zdanja nemaju numerisana sjedišta na svim svojim tribinama, ali ovaj problem za potrebe ispunjenja UEFA-inih uslova rješavaju na različite načine.

Tako Celtic Park ima isti problem, ali se on zaobišao postavljanjem “rail” sjedišta sa barijerima na kojima se nalaze zaključana preklopiva sjediša poput onih u kino dvoranama. Za evropske utakmice tako klub otključa sjedišta kako bi stadion na svim dijelovima tribina imao sjedeća mjesta.
Slično je i sa Borussijinim Westfalenom koji posjeduje sjedišta “na šarafe” koja se postavljaju i skidaju po potrebi, a posjeduje i sistem sličan onome na Celtic Parku.
Atalanta je stadion Atleti Azzurri d’Italia otkupila 2017. godine za oko 8.5 miliona eura, ali problem predstavlja žalba Albioneleffea koji smatra da također posjeduje prava na stadion.
Prvobitna žalba je odbačena, ali čelnici Atalante nisu željeli početi sa bilo kakvim radovima na restaruaciji i adaptaciji stadiona dok god je postojala i najmanja šansa da klub možda neće postati punopravni vlasnik stadiona, tako da je Atleti Azzurri d’Italia i ovosezonske evropske izazove dočekao nespreman.

 

Sarajevo i Željezničar saznali moguće rivale u 3. pretkolu Evropske lige

 0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...