Bosna i Hercegovina je jedina u regiji zapadnog Balkana koja neće učestvovati na Samitu za demokratiju 9. i 10. decembra koji organizira Ministarstvo vanjskih poslova SAD. Na listi nisu ni Rusija ni Kina.

Na upit novinara BHRT-a zašto BiH ne učestvuje – da li je riječ o odluci same države ili ipak odluci SAD, iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i Ministarstva vanjskih poslova nisu dobili obrazloženje.

Konkretan odgovor nisu mogli dobiti ni novinari od State Departmenta, no ipak odgovor se na neki način, kako kaže novinar Glasa Amerike, može naslutiti:

– Dio odgovora se može naslutiti iz njihovih riječi da će nastojati angažirati sve zemlje unutar ili van okvira Samita na borbi protiv nazadovanja u demokratiji, borbi protiv korupcije i na promoviranju ljudskih prava te da će u budućnosti nastojati uključiti sve zemlje koje budu prihvatile te ciljeve.

Srbija i Kosovo na listi

Nešto ranije, na preliminarnoj listi nije bilo ni Srbije ni Kosova kao učesnica, međutim njihove diplomatije poduzele su aktivnosti, pa su sada na listi.

Međutim, iz BiH nije bilo nikakvih reakcija niti politike, a ni diplomatije. Ambasador BiH pri UN-u komentira krahom bh. diplomatije.

– Nedopustivo je da mi ne budemo na toj listi sa stanovišta naše diplomatije, odnosno promocije Bosne i Hercegovine, i prema tome diplomatija je morala učiniti tih 70 posto napora da se mi nađemo na toj listi i da izađemo sa argumentima zašto bi bilo pozitivno – rekao je Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u.

Nismo dovoljno učinili

Međutim, manja odgovornost bi se mogla prepisati i odluci SAD i njihovoj administraciji koja smatra da nismo dovoljno učinili, posebno na rješavanju aktuelne političke blokade. Koja je osnovica, kako tvrdi bivši ministar vanjskih poslova BiH, da naša zemlja gubi poziciju i na međunarodnoj sceni.

– Oni su insistirajući samo na svojim partijskim interesima doveli do ove krize u kojoj se BiH nalazi i doveli su do toga da nam rejting na međunarodnoj sceni nikada nije bio niži – rekao je Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Na Samitu učestvuje 111 zemalja učesnica.

(avaz)