Pojedini Bosanci i Hercegovci vračajući se s mora na granični prijelazima imali su priliku vidjeti da građani Republike Hrvatske u našu zemlju mogu i s ličnom kartom, dok bh. građani hrvatsku granicu mogu prijeći ako imaju biometrijske pasoše. U Graničnoj policiji BiH su nam objasnili kako postoji odluka koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a kojom se omogućava državljanima RH da prelaze bh. granicu i s ličnom kartom.

Imaju li povlastice jer su u Evropskoj uniji

– Vraćao sam se s mora iz Hrvatske i na jednom od graničnih prijelaza ispred mene je bio vozač automobila s hrvatskim registarskim oznakama. Kada mu je prišao graničar on je samo izvadio ličnu kartu i uredno je pušten u BiH. Nisam ni znao da to može. Takav odnos mi se čini malo degradirajući. Ako mi moramo imati biometrijske pasoše da bismo mogli otići u Hrvatsku na more, zašto i oni ne moraju posjedovati pasoše kod ulaska u našu zemlju? Je li to iz razloga što su oni u Evropskoj uniji, a mi ne, pa imaju povlastice? Pitao sam graničara zašto je tako, a on kao da me nije čuo, ignorisao me – ispričao nam je čitalac Faktora.

Zatražili smo pojašnjenje u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

– Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o vizama kojom se propisuje da državljani zemalja članica Evropske unije i zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriji Bosne i Hercegovine osim s putnom ispravom i s važećom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo. Bitno je napomenuti i da su Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska u junu 2013. zaključile Sporazum o pograničnom prometu kojim se uspostavlja pogranični režim, korištenje pogranične propusnice za građane obje zemlje nastanjenim u pograničnom području – objašnjava nam Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Podsjeća da je Republika Hrvatska 1. jula 2013. postala punopravna članica Evropske unije što podrazumijeva nove uvjete za ulazak stranih državljana u ovu zemlju, između ostalih, i državljana Bosne i Hercegovine.

Nije potrebna viza

– Ulaskom u Evropsku uniju, Republika Hrvatska se obavezala primjenjivati pravila Šengenskog sporazuma prema čijim odredbama državljani takozvanih trećih zemalja prilikom ulaska na teritoriju EU moraju imati važeću putnu ispravu, radi unosa evidencijskih štambilja prilikom prelaska vanjskih granica EU. Bosna i Hercegovina je u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU ukoliko su nosioci biometrijskih putnih isprava, zbog čega im ni za ulazak u R. Hrvatsku nije potrebna viza – podsjetila je Dujković.