Džulijan Asanž The National
Zašto je Ekvador izdao Asanža

Zaposleni tvrde da nije poštovao svoj dom i da je čak i fizički zlostavljao osoblje

Avaz.ba

Dramatično hapšenje osnivača Wikileaksa Džulijana Asanža (Juliana Assange) koje se dogodilo u četvrtak 11. aprila, pred očima čitavog svijeta pokrenulo je lavinu komentara i teorija. 

Britanska policija ga je na silu izvela iz ekvadorske ambasade u Londonu, gde se nalazio od 2012. godine, kada mu je ta država odobrila azil, piše vox.com. Mnoge je ovaj potez ekvadorskih vlasti iznenadio, pa su tražili da znaju koji je razlog za ovakvu odluku. 

Vlasti su se pravdale kako je Asanž kršio pravila boravka i bontona u zgradi ambasade, ali mnogi svjetski mediji misle da je pravi razlog za njegovo hapšenje zapravo želja ekvadorskih vlasti da imaju što bolje odnose sa SAD, kao i pozajmica koju su u martu dobili od MMF-a iznosi od 3,7 milijardi eura.

– Uskratili smo azil razmaženom derištu. Od sada ćemo biti pažljiviji kada budemo davali azil ljudima. To će biti dobri i vrijedni ljudi, a ne očajni hakeri čiji je jedini cilj da destabiliziraju vladu – rekao je predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno.

SAD optužuju Asanža kako je navodno hakirao tajni vladin kompjuter, a u Švedskoj su ga teretili za seksualno zlostavljanje i silovanje. On je od Ekvadora dobio azil 2012. godine, koji je odobrio tadašnji predsednik Rafael Korea, ljevičar koji nije prijateljski nastrojen prema SAD.

On se smjestio u ambasadu i tu je nastavio sa aktivnostima Wikileaksa. Poznato je da je objavio email koji su kompromitirali Hilari Klinton (Hillary Clinton)  i to u samom jeku predsjedničke kampanje 2016. godine.

Mediji prenose da mu je meta bio i sadašnji predsjednik Ekvadora Lenjen Moreno (Lenin). U februaru 2019. godine pojavila se anonimna internet-stranica na kojoj su iznijete fotografije i dokumenti koji navodno pokazuju Moreno imao koristi od korištenja ofšor računa u Panami. Optužbe su iznijete i na račun njegovog brata. 

Asanž i Wikileaks su negirali da imaju bilo kakvu vezu sa ovom stranicom, međutim tada je već bilo očigledno da će Asanžu gostoprimstvo uskoro biti ukinuto, prenosi vox.com.

– Kada dobijete sklonište, kada brinu o vama i imate hranu, onda ne prijavljujete svog domaćina – rekao je svojevremeno Moreno.

Zaposleni u ambasadi tvrde da nije poštovao svoj dom i da je čak i fizički zlostavljao osoblje, da je razmazivao fekalije i izmet po zidovima u ambasadi.

Mnogi ipak sumnjaju u navode ekvadorskih vlasti, pa ističu da iza Asanžovog hapšenje, zapravo stoji želja Ekvadora da ima bolje odnose sa Amerikom.

Prema nekim navodima, Asanž im je u tome smetao, pa su odnosti prema osnivaču Wikileaksa zahladnjeli kada je sadašnja vlast zauzela vodeće pozicije.

Bivši predsjednik Korea, koji je vladao od 2007. do 2017. godine, poznat je po tome što ne voli Ameriku, pa je nervirao vlasti u Vašingtonu kad god je mogao.

Kada je dopustio Asanžu da boravi u ambasadi i tako ga spasio zatvora, otvoreno je pokazao svoj otpor prema politici SAD. Tako su odnosi SAD i Ekvadora postajali sve napetiji tokom Asanžovog boravka u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Izvoz između Ekvadora i SAD je pao sa oko 10 milijardi eura tokom 2014. godine, na 6.62 milijardi eura tokom 2015. godine. Zbog toga su morali da se obrate Kini za pomoć.

Odnosi su postajali sve gore kako je Korea jačao svoj savez sa Kubom i Venecuelom, koje su dogogodišnji američki protivnici. 

Međutim, kada je Moreno došao na vlast on je odlučio da okrene novi list i da poboljša odnose sa SAD. Ali to navodno nije mogao da uradi dokle je štitio Asanža, piše vox.com.

Sigurno nije slučajno što je ionako teška situacija Džulijana Asanža u ambasadi postajala sve teža: pre godinu dana mu je zabranjeno korišćenje interneta i telefona. Osim advokata, niko više nije mogao da ga posjećuje. A odnedavno znamo, da su nezakonito čak i te posjete bile pod elektronskim nadzorom, piše dw.com.

Moreno je ulagao brojne napore i to su konačno američke vlasti primijetile, pa su mu pružile podršku.

Djelimičnom otapanju odnosa sa SAD je navodno pomoglo i to što je Ekvador u martu primio zajam od 3.7 milijarde eura od MMF-a kako bi obnovio nacionalnu ekonomiju, piše vox.com.

Ovo je u jednoj britanskoj emisiji iznio i Asanžov prijatelj Von Smit (Smith), koji je Asanžu bio domaćin godinu dana, a također ga je redovno posjećivao u ekvadorskoj ambasadi.

On ističe da je Asanž iznio mnoge važne informacije i da sada Amerika želi da na njegovom primjeru uputi poruku ostalima koji bi nešto slično pokušali.

(Autor: Avaz)