Omogućite djetetu da se pridržava uz vas, obezbijedite mu siguran prostor u kući i čekajte prve korake

Kada oko 10. mjeseca beba pokaže volju za hodanjem, pripremite se. Iako je nekada hodalica bila elegantno rješenje – vi ne krivite kičmu, a beba je sretna jer stoji i hoda, danas stručnjaci preporučuju izbjegavanje tog pomagala.

Kod kretanja lokomotorni sistem upošljava cijeli niz mišića, pa tako samo hodanje ne angažira isključivo listove i mišiće butina, već i razne potporne grupe, takozvane fiksatore. Mišići koji se nalaze u preponama služe da bi pripremili tijelo za akciju, odnosno kretanje. Kada dijete sjedi u hodalici, ti mišići postaju nepotrebni, dakle, ne razvijaju se dovoljno.

Kasnije, kada dijete prohoda, nije sasvim svjesno pokreta, a i zbog nerazvijenih mišića često pada. Zbog toga liječnici danas preporučuju da, ipak, prohodavanje ide prirodnim tokom. Zaključak se nameće sam od sebe – ako spoljnim uticajem podupiremo kretanje, razvoj potpornih mišićnih grupa bit će usporen. Zato omogućite djetetu da se pridržava uz vas, obezbijedite mu siguran prostor u kući i čekajte prve korake.

Izvor: avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.