Vijećnici SDA, SBB-a, A-SDA podnijeli su prijedlog za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Zenica u svrhu razmatranja prijedloga budžeta Grada Zenice za 2020. godinu i prijedlog odluke o izvršavanju budžeta za 2020. godinu.

S obzirom na to da je, kako su naveli u saopćenju, gradonačelnik Fuad Kasumović na sjednicama održanim 26. decembra 2019. i 16. januara ove godine povukao prijedlog budžeta kao jedini ovlašteni predlagač i time onemogućio vijećnike u Gradskom vijeću da raspravljaju i da se izjasne o ovom dokumentu, na taj način je Grad Zenicu doveo pred stanje totalne blokade.  

– Neosporno je da, u skladu s članom 34. Statuta Grada Zenice i članom 70. Poslovnika Gradskog vijeća, gradonačelnik ima obavezu da dostavi prijedlog budžeta na usvajanje. Međutim, gradonačelnik je, povlačeći dva puta prijedlog budžeta, kao i nedostavljajući prijedlog budžeta onemogućio funkcioniranje Grada, kao i ispunjavanje brojnih obaveza koje se finansiraju iz gradskog budžeta. Na ovaj način dovode se u tešku situaciju posebno ranjive kategorije društva, kao i finansiranje redovnih obaveza iz nadležnosti Grada Zenice. Posebno upozoravamo na velike probleme u funkcioniranju javnih preduzeća, ustanova i drugih korisnika budžeta kojima je neophodna finansijska pomoć, koja se jedino može realizirati usvajanjem budžeta – navodi se u saopćenju.

Vijećnici SDA, SBB-a, A-SDA odbacuju spin gradonačelnika da su odgovorni za nastupanje mogućeg haosa u gradu. Spomenuti vijećnici nemaju ništa protiv usvajanja odluke o privremenom finansiranju, ali tek kada se izjasne o prijedlogu budžeta, za čije je dostavljanje isključivo nadležan i odgovoran gradonačelnik.

– Posebno zabrinjava činjenica da je gradonačelnik na posljednjoj sjednici radnog predsjedništva dostavljanje budžeta za 2020. godinu uvjetovao usvajanjem regulacionih planova. Želimo vjerovati da će prevladati razum i da će gradonačelnik kao jedini ovlašteni predlagač ispuniti svoju zakonsku obavezu i u što kraćem roku dostaviti prijedlog budžeta s nadom da ga neće više povlačiti – navode oni.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Zašto je Kasumović doveo Zenicu pred totalnu blokadu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.