Vitamin B9 ima u tamnom zeljastom povrću, prokulama i šparglama Ilustracija
Zašto je važan B9 i kako ga nadoknaditi

S važnošću uzimanja folne kiseline ili vitamina B9 danas je upoznata svaka trudnica, ali hemijski sastav koji sprečava oštećenja nerava, mozga ili kičmene moždine novorođenčeta važan je i odraslim osobama

Autor: “Zdravlje u kući”

Folna kiselina, to je ime pod kojim se krije vitamin B9, a koje ima u tamnom zeljastom povrću, prokulama i šparglama važna je telu za pravilan rast i funkciju ćelija, kao i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

– Ako ne dajemo tijelu dovoljno folne kiseline, naše ćelije ne mogu proizvesti novi DNK, ne mogu se dijeliti i množiti – objasnila je za portal Prevention njujorška dijetetičarka Dara Godfrey.

Zbog toga je vrlo važno da je uzimaju trudnice, naročito tokom prvog tromjesečja trudnoće, kada se ćelije ubrzano dijele. Međutim, folna kiselina je potrebna i odraslim ljudima, čija tijela trebaju stalno stvarati nove ćelije da bi ostala zdrava.

Kako ljudsko tijelo samo ne proizvodi folnu kiselinu, treba je uzimati hranom ili kao dodatke prehrani.

Simptomi manjka folne kiseline 

Najbolji pokazatelj manjka folne kiseline je megaloblastična anemija, stanje u kojem naše tijelo proizvodi manje crvenih krvnih zrnaca koja su abnormalno velika (megaloblasti).

Manjak folne kiseline onemogućava pravilnu sintezu DNK, zbog čega se stvara i manji broj crvenih krvnih zrnaca zaduženih za opskrbljivanje tkiva kisikom.

Simptomi koji se u tom slučaju mogu javiti su slabost, umor i razdražljivost, glavobolja, nedostatak daha i problemi s koncentracijom.

Prema preporuci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, prosječnoj odrasloj osobi dnevno je potrebno 400 mikrograma folne kiseline 

Ćelije u ustima i koži učestalije se obnavljaju pa se prvi znakovi manjka folne kiseline obično javljaju tamo, a simptomi su površinske ranice u ustima ili na jeziku, gubitak boje i bljedilo kože, gubitak boje noktiju ili ranija pojava sijedih vlasi kose.

Neki od navedenih simptoma javljaju se i u brojnim drugim situacijama narušenog zdravlja, a nedostatak folne kiseline utvrđuje se krvnim testom.

Ko bi trebalo da obrati pažnju na manjak folne kiseline?

Manjak folne kiseline nije učestala pojava i, prema nekim procjenama, njime je pogođen tek jedan posto stanovništva. Razloga za brigu ne bi trebalo imati ukoliko se raznovrsno hranite namirnicama koje su bogate hranjivim materijama, ali neki ljudi izloženi su većem riziku od manjka folne kiseline.

Kao primjer navode se alkoholičari. Osim što nedovoljno jedu, njihov organizam često pati od različitih poremećaja poput neispravne funkcije jetre, što stvara probleme u probavi i apsorpciji hranjivih materija.

Trudnice, kao i žene koje razmišljaju o trudnoći, dnevni unos folne kiseline trebale bi povećati na 600 mikrograma

Drugi primjer su žene u ranoj fazi trudnoće, kada zbog ubrzanog rasta fetusa raste i potreba za folnom kiselinom, a nekim se trudnicama baš u toj fazi može smanjiti apetit.

Probleme s manjkom folne kiseline mogle bi imati i osobe koje pate od gastrointestinalnih problema poput celijakije ili upalne bolesti crijeva zbog povećane mogućnosti sporije apsorpcije hranjivih materija.

 Kako osigurati tijelu dovoljno folne kiseline?

Prema preporuci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, prosječnoj odrasloj osobi dnevno je potrebno 400 mikrograma folne kiseline, pa većini prosječnih osoba nije potrebna dopuna ishrani.

Među najbolje prirodne izvore folne kiseline ubrajaju se špinat, špargle, kikiriki, brokoli, avokado, naranče, grah i prokulice.

Jedenjem više zelenog lisnatog povrća povećava se i unos drugih hranjivih materija, poput vlakana, koja su dobra za probavni trakt. Pravilnim pristupom prehrani prednosti će samo rasti.

Sintetički oblik folne kiseline, kakav nalazimo u dodacima prehrani, može se kao dodatak pronaći i u raznim proizvodima od brašna, poput kruha, tjestenine i riže, ali i žitaricama koje jedemo za doručak.

Trudnice, kao i žene koje razmišljaju o trudnoći, dnevni unos folne kiseline trebale bi povećati na 600 mikrograma. Tijelo trudnice traži folnu kiselinu odmah, prvog dana trudnoće, jer embrion u razvoju, dobija nedovoljno ovog vitamina, može pretrpjeti oštećenja mozga i kičmene moždine.

Osigurati tijelu 600 mikrograma folne kiseline samo iz hrane moglo bi već biti problematično, stoga se trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje dodatno uzimanje u obliku dodataka prehrani.

Gornju granicu preporučene dnevne doze američki Nacionalni institut za zdravlje postavio je na 1.000 mikrograma, ali male su šanse da ćete se predozirati folnom kiselinom. Naime, riječ je o vitaminu topivom u vodi, pa će se tijelo viška riješiti putem urina.

(Autor: Avaz)