Zašto Khabibovo uho izgleda ovako? To je trauma iz prošlosti na koju je UFC šampion ponosan!

sop.ba
Habib Nurmagomedov je trenutno jedna od najpopularnijih ličnosti sveta, posle spektakularne pobede na UFC 229, gde je brutalno savladao Konora Mekgregora.

Habib Nurmagomedov je trenutno jedna od najpopularnijih ličnosti svijeta, poslije spektakularne pobjede na UFC 229, gde je brutalno savladao Konora Mekgregora.

Za nekoliko dana je dobio više miliona pratilaca na društvenim mrežama, ljudi pišu sve i svašta o njemu, kopaju detalje iz njegove prošlosti i sve zanimljivosti iz njegovog života.

Mnogima je u oči upalo i njegovo desno uho, koje je drugačijeg oblika i pitaju se zbog čega je to tako.

To je takozvano “rvačko uvo”, koje je česta pojava i poremećaj koji borci imaju na ovom dijelu tijela zbog traume koje uho doživljava tokom borbi od udaraca, bacanja na pod.

Desno je ipak doživjelo traumu, ali je Habib ponosan na to… Školjka je puna krvnih sudova umesto kosti, a ako dođe do prekida krvnih sudova, zaustavlja se protok krvi kroz spoljašnje uho i dolazi do infekcije i tkivo odumire.

Poslije toga počinje da se formira novo tkivo, koje posdsjeća na efekat sličan karfiolu, zato se ovaj poremećaj zove i “karfiolovo uvo”.

Ukoliko se ne prati i ne liječi, ovo stanje u najgorem slučaju može da dovede do gubitka sluka, glavobolje i zamućenog vida.

Najveći rizik da dobiju ovakvu traumu na uhu imaju MMA borci, bokseri, rvači i vaterpolisti.

Interesantno je da mnogi mladi borci žele karfiolske uši, jer smatraju da je to oznaka hrabrosti, koju rado pokazuju i ponose se njom. Ipak samo oni koji imaju ovu vrstu ožiljka znaju koliko bolno to može biti.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...