„Čistije je.“ – Zapravo ne, nije. Prepucijum (kožica) je spojen sa glavićem penisa do puberteta, tako da se do neke 10-12 godine života nema šta čistiti. Kada se tad nekad odvoji, pere se kao i ostatak tijela.
„Umanjuje rizik od infekcija urinarnog trakta.“ – Umanjenje rizika je MANJE od 1%. Nedovoljno značajno za amputiranje zdravog funkcionalnog tkiva. A da ne spominjemo da se to umanjenje odnosi samo na period najranijeg djetinjstva. Ne odraslo doba. Odrasli neobrezani muškarci imaju jednak rizik od infekcija urinarnog trakta.

Zapravo, zacjeljivanje obrezanog penisa koji krvari u pelenama punim urina i fekalija povećava rizik od infekcija.

„Umanjuje rizik od raka penisa.“ – Pored činjenice da je Američko društvo za rak već govorilo o tome da to nije istina, recimo nakratko i da jeste. Rak penisa je već svakako toliko rijedak da su veće šanse da će tvoj sin dobiti rak dojke nego rak penisa. Rak penisa uključuje tijelo penisa i glavić. Prepucijum ne pravi apsolutno nikakvu razliku.

 

„Umanjuje rizik od seksualno prenosivih bolesti i HIVa.“ – Jedina stvar koja sprječava prenos seksualno prenosivih bolesti su KONDOMI. Ne obrezivanje. Zapravo, dokazano je da prepucijum ima ćelije koje djeluju kao dio imunološkog sistema u zaštiti protiv seksualno prenosivih bolesti.

 

„Njegov penis treba da bude kao i kod njegovog tate.“ – Fuj. Ne, ne bi trebao. Tvoj sin nikada neće ni primjetiti razliku između svog i penisa svog tate osim ako vaša porodica ne voli da ih izvadi za slavu i upoređuje.

 

„Obrezani penisi jednostavno izgledaju bolje.“ – Svi penisi u erekciji izgledaju isto, bez obzira na to da li su obrezani ili ne. Pored toga što je glavić obrezanih penisa keratinizovan i „isušen“ pa stoga izgleda manji nego što bi trebao biti. A da ne spominjemo to da je nametanje tvojih seksualnih preferensi na tijelo tvog sina pedofilija.

A sada da pogledamo činjenice:

Svaka dva dana jedan dječak umre kao rezultat obrezivanja koje nije bilo medicinski neophodno.

Hiljade muškaraca pati od dugoročnih komplikacija, uključujući meatritis (upalu vrha uretre), erektivne disfunkcije, bolne erekcije, umanjeno seksualno zadovoljstvo, grubi ubadajući seks sa partnerima da bi došli do orgazma, itd.

 

Preko 250 000  muškaraca u SAD-u trenutno obnavlja prepucijum i žele da nikada nisu ni bili obrezani.

 

Bezbrojni muškarci su kao odrasli tužili svoje roditelje i doktore zato što su ih obrezali kada su još bili bebe te nisu mogli dati svoj pristanak.

 

Nedostatak prepucijuma će uticati na intimni život svakog obrezanog muškarca i njihovih partnera. Glavić treba da bude vlažan i prekriven, a ne sasušen i keratinizovan.

 

Cilj ovog članka nije da posrami bilo kog obrezanog muškarca ili roditelje koji su donijeli takvu odluku. Poenta je dizanje nivoa svijesti o problemu i informisanje o rizicima. Možete požaliti donošenje ove odluke i podijeliti šta ste naučili kako bi se ovaj ciklus zaustavio.

 

Annie Spratt / Unsplash

Izvor vijesti: Saša Leper / lolamagazin.com