Na području Bijeljine protekle noći pronađena su 53 migranta pristigla iz Pakistana, kažu u policiji. Broj je svakim danom sve veći, a općine i gradovi zahvaćeni tim talasom od nivoa BiH mjesecima uzaludno traže pomoć. Adekvatna podrška izostaje i od nekih federalnih institucija.

Pravo lice migrantske krize najbolje se vidi u Bihaću. Ilegalni migranti preplavili su ulice i parkove, a veliki broj njih ljetne dane provodi i na gradskim plažama uz Unu. Iz dana u dan migranata je sve više. Prema podacima kantonalnog MUP-a, u Bihać ih svakodnevno pristigne njih od 30 do 50.

“Prema evidenciji MUP-a negdje ih je oko 4.500 u evidenciji, ima ih i u privatnom smještaju, tako da neka moja slobodna procjena je da ih ima oko 5.000”, rekao je predsjednik Crvenog krsta Bihać Abdulah Budimlić.

Slična situacija je i u ostalim lokalnim zajednicama ugroženim migrantskim talasom. Na pomolu je i humanitarna katastrofa, jer je uslova za adekvatno zbrinjavanje migranata sve manje, sve je više incidenata koje oni uzrokuju. Stanovništvo je s pravom zabrinuto.

Pored nadležnih bh. institucija, vidljivo je da općine i gradovi ugroženi migrantskom krizom, sve manju podršku imaju i od federalnih vlasti. U Bihaću nisu željeli da komentarišu navode da je riječ o revanšizmu nakon poraza SDA u ovom gradu na prethodnim izborima, mada ističu da su neki potezi iz gradske SDA u najmanju ruku čudni. Jedan od takvih desio se tokom nedavnih protesta u Sarajevu.

“Nisu svi vijećnici išli na te proteste, evo, slučajno ili namjerno nije bio ni jedan vijećnik SDA”, kaže gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

A da se nešto dešava potvrđuje i primjer iz Bosanskog Petrovca, još jedne općine u kojoj SDA nije na vlasti. Sa nedavno održane sjednice skupštine općine, na kojoj su vijećnici izglasali protivljenje odluci da se na području općine organizuje prihvatni centar za migrante, izostala su četiri vijećnika SDA.

“To je blago rečeno neshvatljivo. Kako možeš da ne dođeš. Imaj ruku, pa glasaj za ili protiv. Oni se nisu pojavili na sjednici. Međutim, taj set zaključaka je prošao. Mi kategorički odbijamo svaki dolazak migranata”, ističe načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić.

I dok zapadnokrajiške općine vape za rješenjem gorućeg problema, zapolitičare iz manjeg bh. entiteta, aktuelna situacija nije alarmantna.

“Alarmantno stanje nije i to je nešto što je vidljivo. Ali isto tako, Republika Srpska, pa i drugi entitet Savjet ministara moraju spremno da dočekaju, da odgovore na situaciju koja bi za dva ili tri mjeseca mogla da bude alarmantna. Gospodin Mektić je spreman da u tom slučaju podigne policijske agencije, na raspolaganje, i ono što je najbitnije, da zaštitimo granicu”, kaže predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.