Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, nakon što je Narodna skupština RS proglasila vanredno stanje u tom bh. entitetu zbog koronavirusa, pojasnila je šta nova odluka podrazumijeva.

Saradnja s drugim institucijama

Cvijanović je danas u Banjoj Luci kazala da u narednom periodu neće raditi samostalno, već u saradnji s drugim institucijama, Vladom RS, koja će predlagati određena zakonska rješenja i da će se, u dogovoru sa predsjednikom NSRS, taj tim moći i proširiti.

Kako je navela, vanredno stanje ne znači suspenziju demokratije niti raspuštanje Narodne skupštine RS.

– Sve mogućnosti koje smo imali do sada, iscrpjeli smo. Neophodno je da sada možemo mijenjati određene zakone, ne napamet ili proizvoljno, već veoma odgovorno. To će nam omogućiti da interveniramo u sferama koje su pogođene epidemijom, a to su zdravstvo i privreda – kazala je.

Cvijanović je istaknula da će se novim mjerama pomoći privredi tako što će se promijeniti zakoni da se produže rokovi za plaćanje, prostor za olakšice…

– Nove mjere ticati će se i završetka školske i akademske godine, tačnije to će značiti novi režim polaganja prijemnih ispita i adekvatno testiranje učenika. Imat ćemo tijesnu komunikaciju predsjednika RS sa svim institucijama – navela je.

Istaknula je kako će se, nakon uvođenja vanrednog stanja, sada brže rješavati problemi u zdravstvenom sektoru i u privredi.

Nova zakonska rješenja

– Koronavirus je planetarni problem, svjedoci smo da mnoge države uvode rigorozne mjere. Mi smo među prvima uvodili mjere i idemo korak dalje kako bismo lakše donosili nova zakonska rješenja i da bismo bolje intervenirali u oblasti zdravstva radi zaštite zdravlja i života građana. Paralelno s tim, razmišljamo kako urediti stvari da bi šteta koju će pretrpjeti privreda, bila što manja – rekla je Cvijanović.

Izrazila je nadu da će privremeno vanredno stanje trajati što kraće, nekoliko sedmica ili mjeseci.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Zašto smo uveli vanredno stanje i šta ono znači / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.