Dudaković: Istraga davno završena
Zašto Tužilaštvo snima i prati Dudakovića

Generala snimali i slikali u sudnici, iako ni Sud ne zna o kome se radi

Autor: M. Aš.

Asim Crnalić, advokat legendarnog generala i bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića, još čeka odgovore na to ko, zašto i po čijem nalogu prati i snima generala tokom procesa u sudnici Suda BiH.

Crnalić je ovo pitanje problematizirao na prošlom ročištu, kada je Željki Marenić, predsjedavajućoj Sudskog vijeća, postavio pitanje: „Zašto osobe smještene u galeriji koja je namijenjena za javnost, za koje se sumnja da su pripadnici SIPA-e, snimaju i slikaju Dudakovića u sudnici?“

Crnalić je pojasnio da je istraga protiv Dudakovića davno okončana i da on nije ni pod kojim posebnim istražnim mjerama, za koje zna odbrana, a odobrio ih je Sud BiH. Zbog toga je zatražio da se sve ispita i utvrdi, po čijoj se to naredbi radi.

– Vidjeli ste da Sud o tome nema pojma i da će utvrditi o čemu se radi. Ja sam to problematizirao, jer je riječ o Sudu koji ima ulogu da brani stranke u postupku. Njima je to smetalo i oni su rekli da će sve ispitati i ja čekam odgovore – rekao nam je Crnalić.

Nezvanično saznajemo da su osobe koje su snimale i slikale mobitelom Dudakovića istražitelji Tužilaštva BiH, ali nije poznato zbog čega su to radili i odnosi li se ova mjera, za koju ne zna sud, na eventualno kršenje mjera zabrane, koja se odnosi na zabranu sastajanja s optuženima.

(Autor: Avaz)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.