Dragan Radovanović, presjednik zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije, rekao je za TV B92 da su profesionalni sportisti ugroženiji od koronavirusa nego ostatak stanovništva zbog zamora koji obara imunitet.

– Vrhunski sportisti su u vrhunskom zamoru. Svaki vrhunski zamor obara imunitet. U suštini, vi imate vrhunskog spotistu za koga svi mislimo da je zaštićen, zdrav i jak. On je baš zbog toga što je u vrhunskom zamoru, u hroničnom zamoru zbog bavljenja sportom, imunološki slabiji od vas i mene. Tako da su oni predisponirani infekciji. Baš iz ovih razloga postoji obavezna imunizacija za sezonsku gripu za sve sportiste. Čitava suplementacija koja se daje sportistima, jedan dio nje je za podizanje imuniteta i otpornosti kroz vitamine – rekao je Radovanović.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Zašto vrhunski sportisti oboljevaju više od koronavirusa nego ostali / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.