Dva dana nakon strašnog pada aviona sa nogometašima brazilskog kluba Chapecoense, u kojem je poginula 71 osoba, na vidjelo su počeli izlaziti detalji, ali i potencijalni uzroci nesreće. Jučer su prvi put objavljene izjave nekih od preživjelih iz nesreće, a danas je brazilski list O Globo izašao s informacijom da je avion ostao bez goriva, što su im potvrdili kolumbijski službenici.

Direktor Odjela za civilnu avijaciju Alfredo Bocanegra rekao je da je inicijalna inspekcija na mjestu nesreće otkrila da “avion u trenutku pada nije imao goriva u rezervoaru“, piše BBC.

– Nakon što smo provjerili ostatke aviona možemo sa sigurnošću utvrditi da u rezervoaru nije bilo goriva u trenutku pada. Zbog toga odmah započinjemo istragu da utvrdimo zašto je avion ostao bez goriva – rekao je Bocanegra.

Praksa je da avioni uvijek ostave goriva za najmanje dodatnih pola sata kako bi u slučaju nužde mogli sletjeti na alternativni aerodrom, dodao je službenik za civilnu avijaciju Freddy Bonilla.

– U ovom slučaju avion nije imao goriva za tu opciju, a kako su motori izvor električne energije, tako je i nestankom goriva otkazala elektronika – objasnio je Bonilla.

Vjerovatni uzrok manjka goriva u avionu krije se u zakašnjelom dolasku tima iz brazilskog Sao Paola u Santa Cruz de la Sierru u Boliviji, zbog čega je otkazano planirano stajanje i točenje goriva na aerodromu u Cobiji u istoj državi, koja je udaljena sat i pol leta od Santa Cruz de la Sierre.

Naime, aerodrom u Cobiji nije radio noću, kad je avion s fudbalerima, klupskim službenicima i novinarima trebao tamo sletjeti.

 

Pored ovog otkrića, koje je zaista zastrašujuće, i snimka sa zadnjih minuta leta otkriva prilično haotičan razgovor s kontrolom leta u Medellinu.

Pilot je nekoliko puta tražio dopuštenje da sleti zbog “problema s gorivom“, dok je kontrolorka leta objašnjavala da je drugi avion, koji je imao mehaničkih problema, ima prioritet te zamolila pilota da pričeka još sedam minuta.

Kako je avion kružio i čekao dopuštenje da sleti, tako je pilot postajao sve očajniji.

– Elektronika je potpuno otkazala, ostali smo bez goriva – zavapio je u trenutku kad je zrakoplov bio na visini od 2745 metara, četiri minute prije nego je udario u planinu.

Prije nego što je veza s kontrolnim tornjem nestala, pilot je zadnji put zamolio “Vektori, gospođice. Vektori za slijetanje“.

Puna istraga o padu aviona mogla bi trajati mjesecima, a crne kutije već su poslane u Britaniju gdje će ih otvoriti njihov proizvođač, kompanija BAE.

Nesreću je preživjelo samo šest osoba.

(avaz.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.