Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je pritvor za državljanina Afganistanca Anila Ahmada (1999.), a kao razlog je navedena opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

“Nakon ispitivanja osumnjičenog tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za odrađivanje pritvora za osumnjičenog Anil Ahmada, rođenog 1999. godine u mjestu Logar, Afganistan, državljanin Afganistana. Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, izvršio krijumčarenje 10 osoba, državljana Afganistana, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, preko riječne granice na rijeci Drini”, navode iz Tužilaštva.

Krijumčareni migranti nisu imali važeće dokumente, dodaju, niti ispunjavali uvjete za zakoniti ulazak i boravaka u BiH, te su izvršene radnje protivne članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno čamcem, navodi se dalje, čime je prouzročena opasnost za živote i sigurnost krijumčarenih osoba, među kojima je bilo i malodobno dijete. Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji bi napuštanjem Bosne i Hercegovine, postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje. Prijedlog je upućen Sudu BiH.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.