AFP

Predpostavljamo da većinu vas zanima u kakvoj raskoši živi britanska kraljevska porodica, ako je vaš odgovor pozitivan, sada imate priliku vidjeti djelić rezidencije kraljice Elizabethe. Oni posjeduju nekoliko dvorova i rezidencija, a glavna je Buckinghamska palača u Londonu. Kako se ovo imanje renovira, na zvaničnoj Instagram stranici kraljevske porodice objavljen je video  koji pokazuje radove koji se trenutno obavljaju, kako bi se smanjio rizik od poplava i požara. Prema pisanjima britanskih medija, procjenjuje se da će renoviranje britansku kraljevsku porodicu koštati čak 369 miliona funti.

Kako se tapete koje se nalaze u palači, koje datiraju iz 19. stoljeća ne bi oštetile tokom radova, majstori koji rade na renoviranju su ih pažljivo uklonili sa zidova. Restauratori će osjetljive i rijetke zidne tapete restaurirati, i kada se završe radovi vratiti na zidove. Ovaj proces  je složen i zahtjeva vrijeme i vještinu. Buckinghamska palača ima 755 soba. Od toga 19 soba, 52 gostinske i kraljevske spavaće sobe, 188 soba za osoblje, 92 kancelarije i 78 kupatila. Sa prednje strane je dugačka 108m, 120m široka i 24m visoka. Ukupna površina iznosi 77.000 kvadratnih metara.

Kako se navodi na službenoj stranici britanske kraljevske porodice, istočno krilo palače dizajnirano je 1840. godine i djelo je Edwarda Blorea. Taj dio palače napravljen je za zabavu i dnevni boravak kraljice Viktorije. Najveća soba je Ballroom, gde se skupljaju investitori na banketima. Dugačka je 36,6 metara, široka 18, i visoka 13,5. Otvorena je 1856. godine kada je balom proslavljen kraj Krimskog rata.


Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Zavirite u dom britanske kraljevske porodice: Renoviranje dijela palače koštalo ih 369 miliona funti / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.