Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji je dobio američki film “Nomadland” čime je zvanično završena ova velika ceremonija koja se prva održala uživo nakon što je proglašena pandemija.

The New York Times piše da film govori o zajednici ljudi koju u kombiju prelaze prostranstva američkog zapada. Režirala ga je kineska rediteljica Chloe Zhao koja živi i radi u SAD-u, a glavnu ulogu u njemu igra američka glumica Frances McDormand koja igra udovicu koja svoj kombi pretvara u mobilnu kućicu i kreće na put povremeno radeći sezonske poslove.

Festival u Veneciji prvi je umjetnički skup ove godine održan pred publikom uživo od početka pandemije koronavirusa.

Ove godine je ovaj američki film proglašen najboljim zbog čega je i dobio Zlatnog lava, međutim, navedeno je i to da festivalski žiri ove godine nije bio suočen s velikom konkurencijom kao što je to bilo prošle godine kada je ovui nagradu odnio film “Joker” Todda Phillipsa.

Također prvi put u deceniji festival je otvorio italijanski film – bračna drama Daniele Luchetti “Lacci” čija radnja je smještena u Napulju.

Žiri na čelu sa australskom glumicom Cate Blanchett dodijelio je dva Srebrna lava filmovima “Novi poredak” meksičkog reditelja Michela Franca i japanskoj historijskoj drami “Žena špijuna” reditelja Kiyoshi Kurosawa.

Važno je spomenuti da je na 77. izdanju filmskog festivala u Veneciji premijerno je prikazan i novi film bh. rediteljke Jasmile Žbanić – “Quo Vadis, Aida?” koji govori o genocidu u Srebrenici.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.