Završen sastanak Čovića, Izetbegovića i Dodika: Prilika i ništa

Sastanku prisustvuju i Borjana Krišto (HDZ), Denis Zvizdić i Adil Osmanović (SDA), Staša Košarac, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Zoran Tegeltija (SNSD).

Autor: M. R. S.

Završen je sastanak u Predsjedništvu BiH. Dragan Čović je istakao da bi morali imati formirano Vijeće ministara da bi izašli iz krize. Bili su, kako navodi, blizu dogovora.

– Nismo se dogovorili oko ključnih stvari, nema tehničkih mandata. Nadam se da smo svi ohrabreniji nakon ovih razgovora – izjavio je Čović. 

Nakon njegovog izlaganja, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, istakao je kako nisu postigli dogovor. 

– Približeni su stavovi oko resora, ali ne i oko MAP-a. SDA traži mandatare u Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane – izjavio je Izetbegović. 

Očekuje se da, nakon telefonskih razgovara Čovića, Izetbegovića i Dodika koji će se obaviti u toku dana, bude više informacija.

14:19

Sastanak Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu još uvijek traje.

12:00

U zgradu Predsjedništva BiH nešto prije 12 sati ušli su Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Bakir Izetbegović, lider SDA.

Kako je najavljeno, u kabinetu Predsjedništva BiH u Sarajevu danas će biti održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, na kojem će biti razgovarano o formiranju vlasti na nivou BiH.

Sastanku prisustvuju i Borjana Krišto (HDZ), Denis Zvizdić i Adil Osmanović (SDA), Staša Košarac, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Zoran Tegeltija (SNSD).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer da EU očekuje što hitnije fomiranje vlasti u BiH bez ikakvih uvjetovanja, pa i Godišnjim nacionalnim planom, te poručio da SNSD, na čijem je čelu, neće žrtvovati princip vojne neutralnosti ni zbog kakvog dogovora o formiranju Vijeća ministara.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je ranije da će sastanku možda prisustvovati i lideri još nekih stranaka koje bi se mogle naći u vlasti na nivou BiH.

Na pregovore iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata dolaze s nepromijenjenim stavom da Srbima i Republici Srpskoj pripadaju mjesto predsjedavajućeg Vijeća i tri ministarstva.

Iz Stranke demokratske akcije pozivaju se na Ustav prema kojem dvije trećine ukupnog sastava Vijeća ministara čine predstavnici s prostora Federacije, a jedna trećina s prostora RS.

Predložena su i dva nova ministarstva, za koja među partnerima nema konsenzusa. Ukoliko dogovor ne bude postignut, iz SNSD-a su poručili da više neće sudjelovati u razgovorima te će se okrenuti drugim rješenjima.

Bit će zanimljivo vidjeti reakciju Dodika nakon sastanka s Izetbegovićem.

(Autor: Avaz)