Zbog čega psi naginju glavu kada im nešto govorimo?


Možda ste primjetili da kada vaš pas čuje neki čudan zvuk ili kada mu nešto govorite, on zabaci glavu u stranu. Ovim neodoljivim ponašanjem kao da želi da vam kaže: “Slušam te”. Ali, šta to zapravo znači?

Žele da nas bolje čuju

Psi imaju pokretljive ušne školjke što im omogućava da lociraju izvor zvuka, a uz pomoć moždanih funkcija određuju vrijeme zvuka koje dostiže do ušiju. Kada pas pomjera glavu snabdijeva se dodatnim informacijama, odnosno to mu pomaže da bolje locira mjesto i udaljenost izvora zvuka.

Pokušavaju da nas razumiju

Prema mišljenju Stivena Lindskija, stručnjaka za ponašanje pasa, ljubimac pokušava da identifikuje poznate riječi ili tonove koji ga asociraju na nagradu (šetnju ili poslasticu).

Mišići srednjeg uha psa kontrolišu dio mozga koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave, pa neki stručnjaci zaključuju da vas pas na taj način sluša i pokušava da komunicira.

Mogu bolje da nam vide lice

U nastojanju da nas razumiju, psi ne koriste samo naše riječi i intonaciju, već i izraze lica, govor ijtela i pokrete očiju. Zato naginjanjem pokušavaju da bolje sagledaju znake na našem licu!

Ispod teksta možete pogledati snimak neodoljivih mopsova kako slušaju svog vlasnika…0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...