Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske završili su kriminalističko istraživanje jučerašnjeg događaja kada je u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirani su. Nakon ukazane liječničke pomoći u KBC Split utvrđeno je da su djeca životno ugrožena.

Jučer, nakon zaprimljene informacije preduzete su mjere i radnje prvog stepena, gdje je na mjesto događaja izašao zamjenik Općinskog državnog tužilaštva u Splitu koji je rukovodio istragom, piše Index.hr.

Također, tijelo 57-godišnjeg stranog državljanina Republike Italije je prevezeno na Odjel patologije radi obavljanja naložene obdukcije.

Danas tokom dana nastavljena je istraga kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog tužilaštva u Splitu uz asistenciju službenika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, službenika Službe za očevide i kriminalističku tehniku ove PU i službenika PP Hvar.

Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica i obavljene istrage, danas su zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela uhapšeni i u službene prostorije PU Hvar dovedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani radi provođenja kriminalističkog
 istraživanja. 

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i izvršene istrage, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputstvima u pogledu sigurnosti korištenja uređaja ugradili benzinski generator – agregat.

Sutra tokom jutra će obojica zbog osnovane sumnje u izvršenje teškog krivično djelo protiv opće sigurnosti uz krivičnu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba