Odlukom Disciplinske komisije UEFA-e Fudbalski klub Sarajevo kažnjen je sa ukupno 28.000 eura zbog organizacionih propusta na utakmici 3. kola kvalifikacija Evropske lige 2019/20.

– Na utakmici protiv BATE Borisova odigranoj 8. avgusta na stadionu Bilino polje u Zenici, deleget UEFA-a evidentirao je sljedeće propuste:
blokirane stepenice, upotreba pirotehničkih sredstava i ubacivanje predmeta u teren, saopćeno je iz FK Sarajevo 

Ubacivanje predmeta u teren rezultiralo je pomjeranjem tehničkog osoblja gostujuće ekipe ispred tribine Zapad, a u 77. minuti susreta zabilježen je prekid.

– Ukoliko se u narednih godinu dana na domaćoj utakmici Evropske lige ili Lige prvaka dogode isti organizacioni propusti kao protiv BATE Borisova, FK Sarajevo će biti automatski kažnjeno djelimičnim zatvaranjem najmanje 3.000 mjesta na tribini predviđenoj za navijače na narednoj utakmici, naglašavaju iz FK Sarajevo.   

Nakon prvog dopisa koji je UEFA dostavila u avgustu, Fudbalski klub Sarajevo je u roku od sedam dana uložio argumentovanu žalbu koja je drastično smanjila novčanu kaznu, što je rezultiralo time da klub s Koševa nije kažnjen suspenzijom stadiona. 

– Kao olakšavajuća okolnosti pri izricanju kazne bila je činjenica da je Fudbalski klub Sarajevo prvi put organizator utakmice na stadionu Bilino polje.
Nakon utakmica prvog kola kvalifikacija Lige prvaka protiv Seltika, Sarajevo je uložilo žalbu na UEFA-in dopis za sankcionisanjem zbog zarađenih pet žutih kartona, te je žalba uvažena. S obzirom da je naknadno u okviru Evropske lige Sarajevo zaradilo ukupno šest žutih kartona, UEFA je izrekla presudu u visini od 6.000 eura. Fudbalski klub Sarajevo apeluje na sve navijače da se u budućnosti suzdrže od upotrebe svih pirotehničkih sredstava na utakmicama. S obzirom na to da se propusti ponavljaju iz godine u godinu, očekuje se da će kazne UEFA-e u budućnosti biti rigoroznije, opominju iz sarajevske Titove 38b. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba