Prisjećanje nepoznatog autora na posljednji susret s pokojnom majkom na Facebook stranici “Love What Matters” u nešto više od 24 sata prikupilo je 27 hiljada lajkova te je podijeljeno gotovo 20 hiljada puta.

Njegovu priču pročitajte u nastavku…

Nakon 21 godine braka, moja supruga željela je da na večeru i u kino odvedem drugu ženu.

Rekla mi je:
“Volim te, ali znam da te ta druga žena voli i da bi voljela provesti vrijeme s tobom”.

Ta druga žena s kojom je moja supruga željela da provedem večer bila je moja majka, koja je bila udovica posljednjih 19 godina, no zbog posla i obaveza oko troje djece mogao sam je viđati tek povremeno.

Te večeri sam je nazvao da je pozovem na večeru i u kino.

“Što nije u redu, jesi li dobro?”, pitala me. Moja majka je tip žene koji misli da su kasni telefonski pozivi ili iznenađenja znak loših vijesti.

“Mislio sam da bi bilo lijepo provesti neko vrijeme s tobom”, odgovorio sam. “Samo nas dvoje”.

Razmišljala je o tome jedan trenutak, a onda odgovorila: “Jako bih to voljela”.

Tog petka nakon posla, dok sam se vozio do nje, bio sam malo nervozan. Kad sam došao do kuće, primijetio sam da je i ona nervozna zbog našeg sastanka. Čekala je iza vrata s kaputom na sebi.

Nakovrčala je kosu i odjenula haljinu koju je nosila na posljednjoj proslavi svoje godišnjice braka. Nasmiješila se, a lice joj je izgledalo poput anđeoskog. “Rekla sam prijateljima da ću izaći sa svojim sinom, a oni su bili zadivljeni”, rekla je dok je ulazila u auto. “Jedva čekaju da čuju sve o našem izlasku”.

Otišli smo u restoran koji nije bio elegantan, ali je bio lijep i ugodan. Moja majka me primila za ruku kao da je prva dama. Nakon što smo sjeli, morao sam joj pročitati jelovnik. Ona je mogl a vidjeti samo krupna slova.

Kad sam došao do pola popisa predjela, podigao sam pogled, a majka je sjedila i gledala u mene. Na licu je imala nostalgičan smiješak.

“Ja sam tebi čitala jelovnik dok si bio malen”, rekla je. “Onda je vrijeme da se opustiš i dopustiš mi da ti vratim uslugu”, odgovorio sam.

Tijekom večere imali smo ugodan razgovor, o ničemu posebnom, pričali smo o stvarima koje su nam se dogodile u posljednje vrijeme. Pričali smo toliko dugo da smo propustili film. Kad smo došli do njene kuće, rekla mi je: “Izaći ću opet s tobom, ali samo ako mi dopustiš da ja pozovem tebe”. Pristao sam.

“Kakva je bila večera?”, pitala me supruga kad sam došao doma.

“Jako lijepa. Mnogo više nego što sam očekivao”, odgovorio sam.

Nekoliko dana kasnije, moja majka umrla je od snažnog srčanog udara. To se dogodilo toliko iznenada da nisam mogao učiniti ništa za nju. Nakon nekog vremena dobio sam omotnicu s računom iz istog restorana u kojem sam bio s majkom.

Uz njega je bila poruka:

“Platila sam ovaj račun unaprijed. Nisam bila sigurna hoću li biti tamo, ali platila sam večeru za dvoje, za tebe i tvoju suprugu. Ne možeš zamisliti koliko mi je značila ona večera. Volim te sine”.

U tom trenutku shvatio sam koliko je važno reći “volim te” na vrijeme i posvetiti voljenima vrijeme koje zaslužuju. Ništa u životu nije važnije od obitelji. Dajte im vrijeme koje zaslužuju, jer se to ne može odgoditi za neko drugo vrijeme”, napisao je nepoznati muškarac.

Novi.ba/Magazin

Izvor: / novi.ba